Am căutat în lada cu zestre (nu a mea, că eu nici nu am și nici nu am trăit în acea perioadă) și am găsit două cărți prăfuite de acum vreo 30 de ani. De data aceasta pentru copiii. Am arătat aici un almanah foarte vechi și care totuși este foarte simpatic și pentru vremurile noastre, așa că să știți că și cărțile pentru copiii sunt adaptabile vremurilor noastre. Al meu copil de 3 ani îmi cere frecvent să citesc una dintre ele, care se pare că-i este și preferată.
Când am văzut cărțile recunosc că am strâmbat puțin din nas. Auzisem eu că au cărțile și manualele din perioada comunistă propagandă politică. Nu este cazul la acestea. Chiar sunt pentru copiii și atât. Apoi m-am gândit mai bine și am concluzionat că și dacă aveau poezii comuniste despre partid și conducător iubit, tot i le-aș arăta copilului. Ar fi un exemplu de așa nu. Doar necunoașterea dă naștere la decizii eronate. Știu, știu sunt diplomată și nu îmi stă deloc în caracter, dar vorbesc despre cărți pentru copiii și până și mie mi se întâmplă să mă mai abțin.
Prima carte peste care am dat a fost Concursul de șotron. Este o carte scrisă de Florin Costinescu și a apărut la editura Ion Creangă în 1987. Ohoo ce de ani are! Nefiind o carte de actualitate, este clar că nu a făcut față trecerii timpului, însă sincer nu cred nici în cărțile moderne de azi că vor fi celebre și de actualitate și peste 30 de ani.

Revenind la șotron, mi se pare unul dintre puținele jocuri (o să revin cu un text separat despre jocurile copilăriei mele) care a rezistat trecerii anilor. Încă îl văd desenat prin parcuri și ce-i drept îl văd jucat mai mult de copiii împreună cu părinții, decât de grupuri de copiii și atât cum eram noi.
Cartea Concursul de șotron este o carte cu poezii, unele chiar amuzante. Nu este pe placul copilului meu până acum, deși am tot citit Apolodor și A doua carte cu Apolodor care sunt tot în versuri. Deci clar, versurile nu sunt o problemă, poate nu-i încă momentul ei
Luna Betiluna și Dora Minodora este o carte scrisă de Anamaria Smigelschi, apărută tot la editura Ion Creangă în anul 1978. Este o trilogie, însă acum 30 de ani a fost prezentată sub formă unei cărți unice cu 3 povești. Între timp, că tot vorbeam de patina timpului, cartea a fost reeditată și s-a transformat în 3 cărți distincte, fiecare poveste cu coperta ei. Se găsesc în mai toate editurile prin comenzi online. Eu am găsit la prețuri extrem de mici pe Libris, Emag, Elefant.

Luna Betiluna și Dora Minodora sunt două păpuși surori din celuloid care trec prin tot felul de aventuri menite a fi educative oferind informații despre plante, insecte, păsări, pești ajutând copiii să le rețină mai usor prin intermediul pveștilor.
Toate cele trei povești sunt printre preferatele copilului meu, le citesc foarte des. Nu au mult text, însă au multe imagini colorate. Nu știu de ce le apreciază un copil de trei ani, pentru că nu mi se par accesibile acestei vârste, dar atâta timp cât există cerere, există și ofertă nelimitată.
Citiți. Nu doare, ba este chiar plăcut.