Am citit o singură carte de-ale autoarei mai sus menționată, În căutarea unui destin. Și mi-a fost suficient. Până am terminat cartea asta, am mai dat gata alte zece. Mai am să citesc ceva scris de Irina Binder și mă lămuresc de tot cum e cu marketingul ăsta agresiv în materie de literatură.
În căutarea unui destin este o poveste alambicată pe mai multe planuri cu suișuri și coborâșuri, cu multe pagini, mult prea multe pagini. Mi s-a părut interminabilă cartea asta. Totuși, cât aplomb să ai să scoți cărți pe bandă și astea să mai și cântărească mai ceva decât Vechiul Testament?
Revenind totuși la carte, acțiunea se petrece pe două planuri, în trecut cel mai mult și în prezent cel mai puțin. Asta nu ar fi așa o tragedie că tot o poveste în poveste a fost și Privighetoarea și nu m-a deranjat. Însă În căutarea unui destin este de fapt în căutarea mai multor destine. Și sunt atât de multe că mi-a trebuit sute de pagini ca să mă lămuresc ce și cum și cine. Ei, exagerez, doar patru destine sunt descrise în detaliu în carte.
Ce mi-a plăcut totuși la această carte, că da, este și ceva care mi-a plăcut, reprezintă povestea din spatele romanului. O poveste reală din 1946 imediat de după al Doilea Război Mondial, unde din Australia pleacă spre Anglia la bordului unui imens portavion nici mai mult, nici mai puțin de șase sute cincizeci și cinci de mirese care merg în Anglia să se reîntâlnească cu soții – soldați britanici încartiruiți în Australia. Și pe baza acestei povești se pare că s-a născut acest roman, alambicat în patru povești cu drame personale, amintiri, frământări, regrete.
Romanul merită citit, nu este pe placul meu neapărat pentru că eu tind spre alte genuri care mă atrag. Dacă autoarea aducea mai mult dramatism real în romanul imaginar, sigur m-ar fi captat mai mult.
Dacă vă plac telenovelele și romanele care duc în direcția asta, atunci Jojo Moyes pare a fi alegerea potrivită și aveți de unde alege că are autoarea publicate undeva în jur de unsprezece romane și două serii și multe dintre ele, best seller.
Spor la citit!
