Cea mai sigură cale spre îmbogățire: economisirea.

Este greu de crezut că din salariul minim pe economie poți ajunge milionar în euro, însă economisirea este cea mai sigură cale de a asigura un buget pe care te poți baza înainte de a deveni investitor pe bursă.

După ce i-am citit pe Kiyosaki și pe Asoltanie nu am devenit expertă în financiar, ba chiar deloc, încă învăț. Mai am ceva drum și până o să fiu miliardară (vedeți, aspirațiile mele sunt mai mari), însă încerc să țin cont de ce spun oamenii ăștia care s-au prins deja cum funcționează piața financiară și care categoric au mai multă experiență pe drumul îmbogățirii.

De fapt îmbogățirea este tot ceea ce visăm cu toții, ceea ce sperăm este să avem o viață decentă, fără grija zilei de mâine, fără să mai depindem de fiecare salariu lunar care ne prinde oricum pe datorie. Iar oamenii aceștia mai sus menționați exact asta și spun, că pentru a fi pe drumul bun, se începe cu economisirea.

Dacă încă nu ai un obicei din a pune lunar ceva deoparte, atunci trebuie să ți-l formezi. Pentru început nu contează exact ce sumă pui deoparte, ci mai degrabă să pui, astfel să formezi acest obicei care îți lipsește.

Să mă plătesc întâi pe mine este un concept pe care cu greu l-am înțeles. Stai, cum adică să pun mai întâi bani deoparte? Pai și cu facturile ce fac? Cu întreținerea? Ce rămâne pentru mâncare? La final ce să mai pun și deoparte? Dacă o mai fi ce. Însă când iei salariul și prima și prima oară pui 50 lei (sau 100 sau 1000, fiecare după lichidități) în contul de economii sau în plicul cu economii, atunci banii se strâng. Abia apoi împarți banii pentru facturi și celelalte cheltuieli. Pare imposibil de realizat, mai ales când venitul este foarte mic, însă experții financiari sunt de părere că orice om care are un venit, oricât de mic, poate economisi aplicând metoda plătește-te pe tine întâi. Și mai ales cunoscându-și bugetul. Pe ce se duc exact banii și câte sume. O evaluare atentă a tuturor cheltuielilor.

În momentul în care te apreciezi pe tine, cea mai importantă resursă a ta, ai grijă de tine, îți iei puterea înapoi. Pentru a putea plăti statul și orice alte cheltuieli lunare, trebuie ca tu să exiști și exiști având grijă de tine.

Bun, dar ce aduce o economisire?

În primul rând fiecare ar trebui să aibă un plic cash cu economii de urgență. O urgență medicală, un device care se strică și fără de care nu poți trăi, sunt asigurate de acest plic ce poate conține sume de 1000-2000 lei. Un fel de card de credit, doar că din economiile proprii.

Apoi economisirea mai poate aduce un cont de economii cu un buget care să asigure traiul pentru 3-6 luni în caz că vreodată este nevoie, să nu te prindă cu garda jos.

De la zis la făcut pare cale lungă și cu cât te apuci mai târziu de economisire, cu atât sumele sunt mai greu de strâns.

Dar de unde vin banii?

Cei mai mulți oameni beneficiază de prime de paște sau de crăciun și chiar de măriri (uneori modice) de salariu anual. Specialiștii spun că atâta timp cât ai reușit să te descurci fără acele sume de bani, înseamnă că le poți economisi. Mai sunt alți oameni (cel puțin în cercul meu destul de mulți) care primesc bani de la familie de ziua de naștere sau de crăciun sub formă de cadou, care iarăși pot fi economisiți. O parte din pușculița copilului meu se bazează pe banii pe care îi primește de la familia extinsă cu diverse ocazii. Iar pușculița aceasta se împarte în dorințe, în necesități și în donații sau dorințe pentru altcineva, chiar dacă nu cunoaște valoarea banilor și nici nu poate socoti, sper într-o educație financiară timpurie. Ne educăm împreună pentru un viitor prosper.

Am găsit un articol de la finalul anului trecut (îl găsiți aici integral) care spune că numărul românilor care economisesc este în creștere față de 2020 și chiar față de 2019, însă cu toate acestea 7 din 10 români nu au deprins acest obicei al economisirii. Să mai spun că fac ce fac și mă întorc la educație? Nu mai spun.

Economisește azi pentru a fi prosper mâine.

Text scris de Iulia Dumitrescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *