Nu am rest să vă dau este o practică sau o realitate?

În ultima vreme aud frecvent acest nu am rest să vă dau, atât în magazine tip alimentară cât și atunci când comand online și plătesc ramburs.

Este adevărat că de o vreme bancomatele eliberează bancnote mari și nu mai iese pe fanta bancomatului și mărunți de 5 sau 10 lei. Ceri 100 lei, primești o bancnota, asemenea și la 200 lei. Merg la un magazin care nu este supermarket și iau un pachet de unt cu 200 lei am mari șanse să plec fără unt pentru că nu vrea nimeni cei 200 lei ai mei. Nu au rest. Sau dacă îmi dau mie restul, rămân fără mărunt în casa de marcat. În zona mea este ceva frecvent. Parcă m-am întors puțin în timp când primeam gume și acadele în loc de rest deși nu ceream produsele. Nu avem rest să vă dăm 50 de bani, dar vă dăm o gumiță.

Am comandat recent prin una din aplicațiile acestea care ne fac viața mai comodă când putem prin câteva click-uri să avem la ușă de la mâncare gata gătită, la lapte și detergenți. Când altcineva face cumpărături pentru mine și mi le aduce la ușă, eu doar spunând mulțumesc, este foarte bine până când ceva mă scoate din ritm. După cum spuneam, două dintre comenzi mi-au dat cu virgulă.

Le-am plătit cash, am notat în aplicație cu câți bani plătesc, în capul meu mă gândesc că fac asta tocmai pentru a se ști cât rest trebuie să îmi returneze curierul și nu ca să facă aplicația sondaje de opinie, ia să vedem câți din cei care au plătit astăzi cu cash au avut suma fixă.

Așa s-a întâmplat că am notat în aplicație că am suma de 200 lei, era clar că aveam nevoie să primesc rest, comanda mea era infim mai mică, a venit curierul la ușă și când i-am arătat bancnota mi-a zis senin că nu are rest. Cum să nu ai rest? Pai n-am notat eu în aplicație? Știu, dar nu am rest, exact așa mi-a spus. Că știe. Păi dacă știe de ce a venit la ușa mea știind că eu plătesc cu o bancnotă de 200 lei? Începuse să mi se încrețească părul, așa că am preferat să mă caut prin toate colțurile posibile și în toate portofelele, ba chiar am atentat și la pușculița copilului ca să scot suma exactă că doar în aplicație notasem degeaba. Curierul și-a făcut treaba, a plasat comanda, a încasat banii, aplicația a făcut o treabă minunată, toată lumea fericită, eu ușor năucită.

După o vreme am mai plasat o comandă prin aceeași aplicație. Am plătit tot cash, evident calculul făcându-se cu tot cu bacșișul aferent, să câștige toată lumea. Am notat în aplicație că nu știu exact cu ce sumă plătesc, pentru că îmi era lene să verific dacă am fix sau nu. Mă așteptam că atunci când nu știi ce sumă are clientul, curierul are la el suficienți bani pentru a da rest. În cazul acesta trebuia sa primesc rest 10 lei. A venit curierul care vorbea la telefon pe speaker, o fi avut și el ceva de rezolvat, nu zic nu, însă nu mă auzea pe mine când vorbeam. A predat comanda, a luat banii s-a uitat rapid la ei, s-a întors și a plecat. Niciun rest. Probabil a considerat că bacșișul lui este de încă 10 lei cu toate că notasem și în aplicație și suma finală se calculase cu tot cu bacșișul curierului. Aș putea spune că acesta a fost doar neatent.

Însă la partea cu nu avem rest este chiar ceva care mă depășește.

Mi s-a întâmplat și la o mare farmacie să mă certe casiera că dacă îmi dă mie tot restul rămâne cu casa goală. De ce merg să cumpăr atât de puțin cu sume atât de mari? Ultima oară când am verificat nu mi-am dat seama că treaba mea de client este să mă gândesc și dacă au comercianții rest sau nu și să îmi fac griji din cauza asta.

Pățirăți?

mărunțiș - Catchy

Articol scris de Iulia Dumitrescu

2 comments

  1. :))) eu marțea trecuta la întreținere, am fost certata de către casier ca el are doar 50 RON schimbați….ii voi lua tot restu și mereu se întâmplă asa.
    Pai dacă mereu este asa cere și tu mai mult rest, eu la bancomat nu pot cere bacnote mici, nu am plecat pana nu mi-a dat restul ( eu nu coboram 4 etaje sa i au magazinele la rand și cu copilul după mine).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *