Cum își dă statul seama după ani de zile că a făcut o eroare?

La sfârșitul anului trecut, chiar înainte de Crăciun am primit un cadou în plic de la domnul Stat care mă informa cu maximă candoare că sunt bună de plată pentru că, el, domnul Stat nu a calculat corect la momentul respectiv și se pare că mi-a dat mai mulți bani.

Bani pe care eu i-am cheltuit cu maximă responsabilitate și cu zâmbetul pe buze că eu când primesc bani sunt în extaz, iar când trebuie să îi dau sunt în agonie.

Trei ani mai târziu domnul Stat s-a prins că a greșit și că a fost prăduit și mi-a trimis înștiințarea că este cazul să își recupereze greșeala. Cum de la cine? De la mine! Că doar eu am cheltuit banii statului fără ca măcar să clipesc că folosesc foloase necuvenite.

Hmm oare ce am luat de banii ăia? Pampersul pe o luna? Oi fi asigurat apa, mâncarea și hainele copilului? Sau m-oi fi dus în cârciumă și am băut de toți banii fiind extrem de veselă că beau pe banii statului?

Să ne lămurim: la final de 2018 am finalizat concediul pentru creștere al copilului și am început să beneficiez de stimulent de inserție prestând cu sapa într-una bucată companie. Pentru că și anume trei ani de zile sunt trei ani de zile și nu m-am gândit că pot apărea erori de calcul, chiar nu mai țin minte și nu mai știu ce s-a întâmplat, când, cum, de când am început să primesc bani. Unde s-au terminat banii pentru creșterea copilului și unde a început stimulentul de inserție. Cu cine să mă confrunt că nu mai țin minte? Pentru că se pare că domnul Stat mi-a dat mai mulți bani la începutul perioadei și nu la finalul stimulentului de inserție.

Așa că am băgat mâna în cont și am scos fără tragere de inimă suma îndatorată să nu care cumva să vină perceptorul să-mi bată la ușă cum că sunt datornică. Nu se face.

Prin mila Sfintei digitalizări în scrisoarea onorifică unde îmi sunt înșiruite toate articolele de lege cu toate alineatele și literele aferente în care sunt lămurită cât de grav am încălcat eu legea că m-am folosit de banii statului în mod fraudulos și cum el statul este extrem de îndreptățit să își ceară înapoierea foloaselor necuvenite pentru că altfel eu încalc legea, am găsit și un cont iban pentru plata online. Slavă ție digitalizare că nu trebuie să stau pe la nicio coadă. Mă și vedeam mergând de la 3 dimineața ca să prind loc în față să plătesc eroarea statului.

Deci eu am greșit? Pai da, eu am greșit că n-am știut calculele pe dinafară (și nici pe dinăuntru cum zice copilul meu) și am cheltuit bani care cică nu îmi reveneau. Deh, dacă nu mi-a plăcut matematica la școală, na, acum chiar se vede.

Dar cum mai este mult până să ajungem la o comunicare transparentă, eficientă și din ambele părți, probabil mai durează și până domnul Stat trimite niște notificări corecte ca să nu zic și cinstite.

Aș fi vrut să confirm plata trimițând ordinul de plată și am căutat pe fiecare rând să fie o adresă de e-mail pentru confirmare. Degeaba am căutat, nu există. În schimb am găsit un număr de telefon la care nu răspunde nici naiba, bine că naiba nu lucrează la stat.

Am mai căutat lămuriri legat de perioada aceea din cretacic când s-au încurcat ițele. Când anume am încetat să primesc indemnizația și când anume am început să primesc stimulentul de s-a făcut greșeala asta, că am așa un sentiment că acum au rămas ceva luni descoperite. Dar știți, am mai zis, eu și matematica….

Nu, nu există transparență. Statul mi-a zis că a greșit și eu trebuie să îl cred pe cuvânt. Și dacă nu îl cred am ocazia să contest în x zile și să declar că sunt nemulțumită. Mda, parcă 780 lei nu reprezintă o sumă atât de mare astfel încât să îmi pun pe butuci sănătatea psihică luptându-mă cu statul în încercarea de a mă lămuri.

Am plătit! Acum doar refulez ca să închid capitolul, dar sunt într-adevăr curioasă cum s-au prins de greșeală după trei ani de zile. Bine că totuși n-au așteptat să facă copilul 18 ani ca să îmi spună că am cheltuit bani care nu îmi aparțineau.

Sfat: reluați matematica încă de la clasa întâi, nu se știe niciodată când îți trebuie în viață permutări de n luate câte k.

Câți bani au dat românii pe artă în 2020: interesul pentru achiziții a  explodat

Articol scris de Iulia Dumitrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *