E tare greu să fii pieton într-un oraș în care oamenii au uitat să se respecte.

Știe toată lumea că este greu să fii șofer în Capitală, însă este greu și să fii pieton în aceeași Capitală. Și nu mă refer aici că nu ești lăsat să traversezi pe trecerea de pieton pentru că șoferii nu opresc, ori că te ating ușor cu oglinda în timp ce se strecoară prin spatele tău pe prima bandă. Nici că acolo unde ai trotuar poate fi ocupat de mașini, sau de flegme pentru că se știe clar că atunci când cobori din mașină mai întâi îți cureți gâtul și unde să faci asta dacă nu pe trotuar. Doar nu ești ultimul fraier să folosești șervețel sau tâmpit să îți scuipi în cafea. Ești om, ce naiba.

Eu vorbesc aici despre pietonul care merge pe carosabil. Pe șosea. Pe asfalt. Ziceți cum vreți să vă sune bine.

Mergeam agale pe o stradă din aceasta care este atât de îngustă încât nu încap două mașini una pe lângă alta, însă nu este sens unic deși practic este o stradă cu o singură bandă. Doar ce cotisem și eu pe această stradă și mergeam lipită de mașinile parcate ca să fiu sigură că nu mă agață vreun șofer mai zelos ori mai grăbit, după caz. O mașină venită din față parcursese aproape toată lungimea străzii, moment în care din sens opus a intrat pe stradă o altă mașină. S-au oprit față în față ca doi pistolari din vestul sălbatic așteptând care să facă prima mișcare.

Mașina care mai avea puțin să iasă de pe stradă, i-a făcut un semn cu farul și i-a gesticulat din mâini: dă-te-n spate ca să ies că mai am puțin și tu ai loc de manevră. Mașina care doar ce intrase pe stradă i-a zis suav la rândul său: nțț! Dă-te tu că eu abia am intrat. Și-n plus, am numere de București. Joac-o p-asta!

Ei glumesc, habar nu am ce și-au zis între ei șoferii, că mașinile încă nu vorbesc, dar eram atentă la ei că ce să fac și eu când eram acolo prinsă pe margine și nu puteam avansa că nu aveam pe unde.

Până la urmă au căzut la pace, mașina care mai avea puțin să iasă de pe stradă a dat înapoi și s-a lipit de gardul blocului, astfel încât mașina care a intrat pe stradă a avansat ușor pe lângă mașinile parcate pe margine, și-au bătut obrazul când au ajuns unul în dreptul celuilalt și fiecare și-a văzut de viață. Iar eu de drum că am putut și eu să înaintez după ce și-au disputat cei doi cocoși șoferi strada.

Vedeți, e greu să fii pieton.

Jocuri din copilarie Lupta cocoşilor | Jocuri din copilarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.