Cât durează să îți schimbi buletinul? Acte în stare pandemică.

Anul acest s-a hotărât actul meu de identitate să crape. Mă rog, să expire puțin, dar tot aia e. Inițial am zis nu fac nimic, știam eu din surse sigure că actele expirate sunt valabile încă 3 luni de la expirarea stării de alertă. Ori noi în stare de alertă o să tot oho ho fim că doar ce deschidem ușa valului 4, apoi vine 7, 10 și tot așa până la următoarea pandemie, sper să nu.

Fusesem la notar pentru ceva declarații notariale cam dezamagită că au o valabilitate atât de scurtă însă m-a lămurit acolo doamna notar să nu îmi fac griji că așa e legea, nu îmi pot da declarație notarială pe 10 ani când buletinul meu este valabil doar până anul acesta, dar eu o pot foloi fără griji până după expirarea stării de alertă. Sigur, doar că eu aveam o declarație notarială pentru a ieși cu minorul din țară că cică trebe să știe și taică-su, nu facem așa de capul nostru. Și cum aș putea eu să folosesc o declarție care expiră, în afara țării când regulile acestea se aplică doar în țara noastră și nu în toată uniunea europeană cum credeam eu de stăteam liniștită și propovăduiam atotștiutor în stânga și-n dreapta, nu vă faceți griji, mergeți liniștiți că e legal cu tot ce este expirat. Ei iată că nu.

Cu inima strânsă am luat drumul poliției. Strânsă că știam din timp că acest act de identitate dureaza 45 de zile până la eliberare pentru că aveam una bucată prietenă care trecuse prin acest procedeu anevoios. Se pare că pandemia a blocat sau întârziat ceva la producția de plastic și de acolo întârzierile. M-am dus pregătită cu toate cele așa cum scria negru pe alb pe https://dleps6.ro/evidenta-persoanelor/eliberari-carti-de-identitate/ dar vă și zic să nu avem discuții să nu ziceți că nu știați. În cazul meu am avut nevoie de cerere tip de eliberare al actului de identitate pe care am printat-o de aici http://depabd.mai.gov.ro/doc/cerere_eliberare_act_identitate.pdf și am greșit pentru că am printat-o pe 2 pagini când ea trebuia printată față verso. Nu contează că ai completat sau nu corect acolo tot ce trebuia, contează că nu era față verso și nu se ia în calcul. Cererile acestea se găsesc și acolo la ghișeu, doar că sunt mulți care se îngesuie să completeze pe o măsuță îngustă și lungă. M-am mai prezentat cu actul de identitate cel expirat. Legea spune că actul de identitate se reînnoiește cu 15 zile înainte de expirarea lui, însă fiind în stare de alertă nu m-a dat nimeni afară.

Pe lângă cele deja menționate am mai dus certificatul meu de naștere în orginal și copie, dovada proprietății în original și copie, certificatul de căsătorie în original și copie și certificatul de naștere al copilului în orginal și copie. Ba chiar am dus și copilul acolo ca să nu avem discuții. Nu mi-au cerut dosar cu șină slavă Providenței că deja mă durea mâna de la câtă maculatură am cărat.

Completarea cererii pentru eliberarea actului de identitate este o adevărată distracție. Adevărul este că oamenii ăștia, statul nu te lasă să uiți. Se cere numele anterior cică pentru completarea bazei de date. Adică în epoca tehnologiei unde orice discuție purtată cu telefonul sau cu laptopul martori îmi aduc în mail reclame luminoase și ei țin baze de date cu pixul pe hârtie.

Dar informațiile nu se opresc aici, poliția vrea să știe tot despre tine că na dacă te mai prinde peste 10 ani la buletin trebuie să se mențină și ei cumva informați. Au fost curioși să știe ultima școală pe care am absolvit-o și funcția pe care o dețin momentan. Pur și simplu nu îmi mai amintesc ce am mai completat la celelalte înnoiri de act de identitate și nici dacă statul a fost așa curios dintotdeauna. Am completat ce era să fac, doar nu mă pun cu statul.

A și era să uit taxa de 7 lei se plătește când depui actele înainte să facă poza. Bine că nu mai e pe la poștă sau mai știu eu pe unde se plătea înainte, măcar asta e simplificată.

Cum mă ia pe mine gura pe dinainte mereu că nu știu de ce naiba nu pot să tac mă aud întrebând la ce folosește certificatul de naștere al copilului meu când eu îmi fac buletinul. Că nu e ca și cum trec și copilul pe buletin, abia încap eu. Serios, nu glumesc, nu mi-a încăput tot părul în poza, altfel eu finuță drăguță, nici nu am față de infractoare. Și mi-a răspuns doamna din spatele biroului că este pentru evidență, pentru baza de date. Că dacă eu mă duc să îi fac pașaport copilului și nu apare pe nicăieri cum să îi facă pașaport. Aproape că m-am auzit cum mi-am lipăit o palmă peste frunte. Wow cum de nu m-am gândit la asta!? Ce să mai zic, am lăsat-o așa, n-am mai întrebat și cu ce îi ajută dacă sunt licențiată sau am doar 4 clase că nu e ca și cum mi-ar da buletin pe aceste criterii.

Din punctul meu de vedere există o evidență de la nașterea copilului, mergi să depui acte pentru indemnizația de creștere, are certificat de naștere. Și dacă cineva vine și îmi spune că nu toți își declară copiii și așa îi mai găsesc când își fac părinții buletin, îmi este foarte greu să cred că există vreun copil fără certificat de naștere când toată lumea vrea alocație.

Cât stăteam acolo la coadă și așteptam să îmi vină rândul să intru la pozat venise o doamnă să își ridice actul de identitate și n-am putut răbda și am întrebat-o în cât timp l-a ridicat, max. 3 săptămâni îmi spusese doamna. Încurajator în condițiile în care peste tot sunt afișe cu timpul de eliberare de 30 de zile și cu posibilitatea de prelungire încă 15. Oricum nu te sună nimeni, nu mesaj, nimic, pur și simplu te gândești tu ca cetățean ce timp ai și din când în când mai treci pe la ei de control sau suni în disperare. Eu l-am ridicat dupa fix 2 săptămâni și 1 zi, habar nu am dacă a fost gata mai repede de atât, dar 2 săptămâni pe lângă mai bine de o lună a fost extrem de rezonabil.

Pentru a evita cozi, oameni mulți și aer îmbâcsit sunt câteva ghișee în București unde vă puteți programa online, acestea au fost inaugurate începând cu data de 1 iulie a acestui an. Nu știu dacă funționează brici sau da rateuri programarea online, acum 2 săptămâni era pe rateuri.

Sper să vă fi cu folos. Acum merg să refac declarația notarială. Sper să îmi dea pe 10 ani și să ne scutim de întâlniri prea dese.

a person filling out adoption request documents
Photo by Kindel Media on Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *