Cum mai stăm cu masca?

Știu și eu că unele reguli deja sunt depășite, că unele sunt ținute doar așa ca să dea iluzia unei protecții care oricum nu are loc, dar de aici și până la a trata regulile ca și când nu ar exista nu cred că ne ajută să fim o societate mai bună când toți ne dorim asta. Atunci și trebuie să facem ceva fiecare dintre noi.

Pentru mine nu contează dacă tu crezi sau nu în virus, nici dacă eu cred sau nu în virus, morți, spitalizări, valul nșpe. Pentru mine contează ca atâta timp cât regulie sunt în vigoare să le respectăm. Pentru că nu sunt unii mai cu moț ca alții și nu suntem unii proști care respectă și unii deștepți care nu respectă.

Că altfel dacă tot dăm cu jet la reguli cam ce ar fi dacă am face asta și cu cele de circulație? Da știu că unii fac deja lucrul acesta, dar mă bucur că doar unii și nu toți și astfel avem șanse să ajungem întregi acasă.

Acum puțină vreme am fost prin partea aceea de țară denumită Odorheiul Secuiesc. Știți cum e acolo? Ca și când oamenii ăia nici nu au auzit de pandemie. Nimeni, absolut nimeni pe nicăieri nu purta vreo urmă de mască. Nici în magazine, nici în mijloace de transport, nici vânzătoarele, nici ospătarii, nici în subteran. A fost ca și când aș fi pășit într-o altă dimensiune. Altfel mergeți și vizitați că-i fain.

Pe la noi pe aici prin urbe, prin STB mai mult nu se poartă decât se poartă. Și după cum am mai zis deja, nu este vorba despre a crede sau nu, este vorba despre comunitate, despre bun simț, despre educație, despre respectul față de ceilalți.

Recent în 41 o tânără doamnă care purta corect mască a rugat un foarte tânăr domn care ședea pe un scaun să își pună masca corect. Culmea, o avea sub bărbie. Este culmea pentru că deja devin și ăștia pe cale de dispariție.

Tânărul s-a revoltat, de ce să poarte el masca? Nu este suficient că o arată și cam atât? Și cine este ea cea care i-a atras lui atenția, păstrătoarea regulilor? Dar dacă ea dorește, el înțelege și își pune masca corect. Că de altfel țara asta este de rahat și în 30 de ani de libertate s-a făcut mai mult rău decât bine. Căci da, iată masca și libertatea din ultimii 30 de ani sunt echitabile de a fi împreună în aceeași propoziție.

Am admirat curajul doamnei pentru că și pe mine mă mai ia gura pe dinainte, însă în ultima vreme am tot început dacă chiar are rost să îmi sacrific oasele și urechile pentru astfel de situații. Când am atras atenția unui domn că practic fumează în magazin, am avut un schimb dur de replici și la final mi-a zis că mă va căuta și îmi va arăta el mie. Altă dată când i-am atras atenția unui alt domn care parcase la Lidl pe locul destinat persoanelor cu dizabilități că nu ar avea de ce să parcheze acolo, morții și răniții mei n-au fost niciând atât de tăvăliți. Iar carnea din frigider nu s-a terminat nici acum. Așa că nu prea îmi vine așa ușor să mai zic una alta și să taxez nesimțirea și idioțenia când exemplele de mai sus sunt doar două dintre ele.

Ieri în stația de autobuz un domn fără mască evident dorea din sufletul lui chinuit și negru să moară în chinuri groaznice toți vaccinații pentru că sunt proști. Oare cu ce l-or fi deranjat pe el toți vaccinații încă nu am aflat, dar l-am lăsat în lumea lui de comentator abject.

Cu masca stăm bine. Oamenii încă nu au înțeles și nu îmi clar dacă vor înțelege vreodată ideea de comunitate, de respect reciproc, de bun simț. De a-și da silința să nu îl deranjezi pe cel de lângă tine pentru simplul fapt că trebuie să te suporte. Că dreptatea unuia nu este mai presus de a celuilalt și că dacă unul respectă regulie care ție nu îți convin nu înseamnă că ăla este prostul și tu…

people wearing diy masks
Photo by cottonbro on Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.