Nu plecați din țară dacă vă expiră buletinul.

La noi în România încă este stare de alertă. În starea aceasta în care stăm alertați regula spune că poți folosi documente care îți expiră încă 3 luni de la ieșirea din starea de alertă. Ei bine doar la noi în țară este valabil, nu pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Și chiar dacă ar fi valabilă regula aceasta se pare că alte țări țin mai întâi cont de regulile lor interne. De exemplu în Italia trebuie să ai documentele valabile.

Și chiar am căzut în capcana aceasta. Nu, nu am plecat din țară, însă intenționez (și sper să apuc înainte să se trezească de tot valul 4), dar da, mi-a expirat buletinul. Și stăteam așa relax că la noi îl pot folosi fără probleme.

La alții nu!

Este bine de știu că dacă ai fost la fel de relaxat ca mine și totuși ai apucat să pleci pe undeva și acolo undeva te-a găsit exiprarea de acte și nici cei de la vamă sau aeroport n-au deschis gura să te atenționeze, nu rămâi sechestrat pe acolo. Poți pleca normal, însă trebuie să iei legătura cu ambasada României din țara respectivă. Ceva detalii, dar se poate.

Nu mai spun că am făcut o procură fix degeaba. Deși este o procură notarială care îmi servește pe la vămi și ea este făcută fix până la data în care îmi expiră buletinul, notarul m-a asigurat că o pot folosi fără probleme conform regulei mai sus menționate. Da, doar că o pot folosi la noi și cam atât. Când refac buletinul va trebui să refac și procura pentru a prelungi termenul de utilizare. Vai ce de distacție!

Nu m-am grăbit să merg la poliție pentru că voiam să îmi fac noul buletin, cel biometric (știu, știu, voi arde în flăcările iadului), iar eliberarea acestuia durează fix 45 de zile. Cum nu mă bazez pe niște planuri concrete, ci mai mult pe spontaneitate am considerat că 45 de zile mă cam blochează. Așa că este foarte posibil să cer tot un buletin normal sau măcar să încerc pentru că este posibil să nu se mai poată. Voi reveni cu update în momentul în care voi ajunge la poliție.

Până atunci, verificați-vă actele.

a person filling out adoption request documents
Photo by Kindel Media on Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *