Toate-s noi și vechi îs toate.

Acum mai mulți ani am făcut câteva tururi ale țării ca să știm și noi ce pierdem tot vânând vacanțele în afară. Am zis că măcar în linii mari să bifăm țara în care ne ducem existența zi de zi. Nu e ca și cum nu știam nimic din România, dar aveam eu piticul ăsta pe creier care nu îmi dădea pace cum că un tur ar fi mai bine decât așa pe bucățele câte puțin.

Am descoperit atunci, în anii pe care i-am petrecut în țară în vacanțe locuri frumoase, peisaje deosebite, zone supraevaluate și mai ales drumuri jalnice. Nu de puține ori am avut impresia că va rămâne mașina în gropi și noi vom continua pe jos să ne deplasăm dintr-o localitate în alta.

În ultimii ani, de când cu copil foarte mic, apoi doar mic, acum doar copil, am redus foarte mult deplasările și plimbările. Din confort, din comoditate, din multe alte aspecte și motive. Am mai fost și prin țară și prin străinătate, dar mai rar față de cum obișnuiam noi să ne deplasăm.

Însă anul acesta când trăiesc cu impresia că pandemia s-a dus, că avem mai multă libertate chiar dacă ne dau bătăi de cap ba furtunile ba canicula, tot am un chef de plimbat de mă mir și eu. Doar timpul și banii ne mai pun frână că altfel nu prea stăteam pe acasă.

Aș fi tentată să spun că mersul prin țară acum este mai ușor, drumurile sunt mai bune, autostrăzile ajută. Ceea ce nu este adevărat. Pe oriunde te duci, orice zonă frumoasă ai vizita, drumul până acolo îți scade ani din viață. Și de ce să pierzi la scorul vieții când ne chinuim să fim longevivi?

Altfel spus sunt zone în țara aceasta unde nu mai există nici măcar ideea de mască, dar păi purtatul ei indiferent de unde te desfășori, fie interior fie exterior. Hai că s-a dus și pandemia asta!

Chiar și așa locurile evoluează în timp, se fac investiții, modificări, economie cum s-ar zice și nu mă refer la aia în care pui ban pe ban în pușculiță, ci la cea care reprezintă motorul unei țări dezvoltate. Este bine să evolueze lucrurile, să dea de muncă oamenilor, să aducă bani în zona respectivă. Rămâne însă ciudat pentru mine cum de nu reușim să avem asfalt bun din orice punct A în orice punct B, dar reușim să aducem asfalt acolo unde înainte era un câmp sau era o pădure.

Relaxare să aveți.

back view of a person wearing coolie hat while sitting on a raft
Photo by Alex Zarco on Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *