Evoluția este dușmanul unei relații

Spunea Domnica Petrovai la unul dintre seminarele la care am avut ocazia să particip și eu că bărbatul care iubește tot timpul va merge după femeia pe care o iubește. Frumos spus și pe undeva este și adevărat că doar Domnica are multă experiență în lucrul cu oamenii și cu cuplul. Teoria aceasta este probată și de mine și am văzut cum unul dintre parteneri îl urmează pe celălalt pe drumul evoluției.

Însă eu mai am și alte teorii din spațiul meu privat-extins în urma a ceea ce am văzut, observat și constat eu de-a lungul timpului. Evident eu nu am niciun fel de experiență în lucrul cu oamenii și nici nu am pregătire în domeniul terapiei, însă eu nu fac terapie aici, doar expun niște fapte pe care le-am observat.

Am cunoscut la un moment dat un cuplu în care ea avea un job mai bun din punct de vedere al educației. El era ceva muncitor liber profesionist sau cu propria firmă, ceva de genul acesta, însă cu mai puțină școală. Ea își dorea mai mult și de la relație și de la evoluție, iar el era mulțumit. Când ea a început să studieze, să reia școala pentru a evolua profesional, el a rămas pe loc. mie mi-a dat impresia că ea a evoluat, el nu, iar ea și-a dorit lângă ea o persoană măcar la fel de evoluată ca și ea, dacă nu chiar mai evoluată. Ceea ce în final a și căutat și cel puțin aparent a și găsit pentru că acel cuplu inițial din el și ea s-a destrămat. Surpinzător este că el nu a prevăzut ce urma să se întâmple cu toate că din ce știu eu, ea l-a pus în temă de-a lungul timpului, însă el se pare că nu a auzit. În final s-au despărțit și fiecae și-a reluat viața separat.

Am expus această poveste pentru că am în bula mea am mai multe exemple din acestea. Și de-a lungul timpului eu am rămas cu impresia că un bărbat mereu va accepta lângă el o femeie care este cu un palier-două mai jos decât el din punct de vedere al evoluției, mai ales că femeia are tendința de a se ține după bărbat chiar dacă nu îl ajunge din urmă. Pe când o femeie care reușește să evolueze își dorește să aibă cu cine să împartă evoluția aceea, să fie înțeleasă. Poate greșesc, dar așa văd eu lucruile în jurul meu.

Când spun evoluție nu mă refer la cine aduce cei mai mulți bani și cine are cea mai bombastică titulatură, nici măcar cine are cele mai multe școli finalizate. Evoluția vine din faptul că unul își dorește lucruri diferite, iar celălalt stagnează și nu se urnește din loc. În cazul cuplului mai sus menționat, ea a reluat studiile, a mers la școală, a învățat ceva nou, poate și-a schimbat limbajul, a devenit mai îngrijit. El rămânând pe loc nu s-a îngrijit de limbajul pe care îl folosea, lucru care pe ea a ajuns să o deranjeze. Și acesta este doar un exemplu de evoluție diferită. Nu cred că era necesar că dacă unul a reluat studiile și celălalt să facă la fel mai ales dacă este mulțumit sau pasionat de munca pe care o prestează, însă cred că este necesar să te preocupi de evoluție. Da, observ că părtenerul meu nu (mai) înjură ca la ușa cortului, ok înseamnă că și eu pot să fac asta. Este un exemplu de evoluție.

Evoluția este dușmanul cuplului când cuplul nu este dinamic. Când bălăceala în propriul confort devine dușman.

Eu am crescut pe modelul am făcut o școală, am un job (același până la pensie), am copil, am o vârstă și nu îmi mai trebuie nimic. Nu am pasiuni, nu le caut, nu am ce să dezvolt și nu mai am chef să fac nimic așa undeva cam de pe la 30 de ani. Am urât modelul ăsta, mi-am dorit să mă detașez de el, eu cred că poți face schimbări și după 30 de ani, dar și după 40, parcă atunci îți vine mai tare cheful de a schimba ceva că începi să conștientizezi că te îndrepți spre un final. Eu am pornit acest blog după vârsta de 30 ani și a fost o mare provocare pentru că a trebuit să lupt intens eu cu mine pentru a-mi depăși unele frici. Tot după 30 de ani am accesat niște cursuri și intenționez ca în viitor să mă înscriu la un master. Pe lângă toate acestea nu am terminat cu evoluția pentru că în ultima vreme sunt foarte preocupată să mă înțeleg și să rezolv ce s-a stricat de-a lungul timpului și citesc mult pe partea de dezvoltare personală, psihanaliză și neuroștiință. Sunt atât de absorbită de aceste subiecte și de îmbunătățirea calității vieții încât turui tot timpul despre ce mai descopăr. Dar eu da, sunt ascultată și evoluția se realizează în doi. Pentru că avem nevoie de perspective noi atât individual cât și la nivel de cuplu.

Vă doresc să evoluați la unison.

leaf evolution environment flora
Photo by Olha Ruskykh on Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *