Am citit: Dragostea unei femei cumsecade – Alice Munro

Este o culegere de povestiri scurte, opt la număr, independente unele de altele și fiecare cu propria-i viață care se cere destăinuită sau ascunsă într-un ungher al timpului.

M-a cucerit coperta, atât imaginea femeii cumsecade care iubește, cât și colțul tăiat, toate m-au dus cu gândul la o carte de epocă, dar modernă. Da, chiar așa, o carte plină de controverse. Toate poveștile se termină fie în coadă de pește fie au un final grăbit. Toate poveștile au câte o situație, o poveste de iubire a unei femei față de cei de lângă ea, de acceptare și de dăruire. Și fiecare poveste tratează în maniera scriitoarei o situație reală întâmplabilă în viața multor oameni. Voi scrie pe scurt despre fiecare poveste în parte.

Prima poveste estea cea care dă și titlul cărții, Dragostea unei femei cumsecade, este povestea unei infirmiere care își dedică viața îngrijirii pacienților care nu au șanse de vindecare și în care ia naștere lupta dintre corectitudine și utilitatea socială a cesteia. Poate oare o persoană justițiară să acopere o minciună pentru a lăsa o familie să se dezvolte în bunu-i mers?

Jakarta dă titlul celei de-a doua povestiri care evidențiază prietenia dintre două femei și familiile acestora până în punctul în care viața îi separă. După ani de zile, la bătrânețe unul dintre ei reia legăturile cu ceilalți. Să fie oare prea bătrâni și prea târziu pentru a dezbate trecutul?

Insula Cortes este poveste unei tinere familii, mai cu seamă a unei tinere fete care intră cumva sub tutela inadecvată a unei familii mult mai experimentată în ale vieții și vârstei. Reușește până la urmă tânăra să descopere ce-i cu povestea citită în ziar cu ani în urmă în timp ce îl îngrijea pe bătrân?

Doar secerătorii este o poveste de vacanță într-un loc cu amintiri pentru bunica și mama celor doi copii. Vacanța este o poartă de reuniune și redescoperire a legăturilor între toți membrii familiei. Reușește până la urmă bunica să păstreze legătura proaspăt înnodată?

Copiii rămân cu tatăl în cazul acestei povești pentru că mama este cea care pleacă de acasă, din vacanță chiar, cu un alt bărbat care la vremea aceea nu putea trăi fără ea sau departe de ea. Reușește ea să refacă legăturile cu copiii?

Putred de bogată o povestire în care o adolescentă încearcă să fie rebelă, dar aceptată de familie și care la rândul ei încearcă să accepte situațiile în care o pune viața. Reușește ea oare până la urmă să înțeleagă dacă partenerul de lucru al mamei i-a fost și iubit sau doar au lucrat ămpreună?

Înainte de schimbare este povestea scindată dintre o tânără și tatăl său. Când pare că au găsit un liant de apropiere, tatăl moare. Încălcarea legii pentru binele social este un gest de lăudat sau de condamnat?

Visul mamei este povestea unei mamei rămasă văduvă pe care copilul nou născut o respinge în detrimentul unei alte femei pe care o acceptă să îl aline. Reușesc oare cei doi până la urmă să găsească un limbaj comun pe parcursul vieții?

Cartea Dragostea unei femei cumsecade scrisă de Alice Munro este “desăvârșită… miraculoasă prin finețea detaliilor și surprinzător de autentică. (…) Munro dovedește o putere de înțelegere a naturii umane care o depășește cu mult pe a semenilor ei.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *