De ce este găurit DN1?

An de an, absolut în fiecare an se asfaltează ceva, se repară ceva pe tronsonul drumului național 1. Și tot an de an, dar absolut în fiecare an în primăvară sunt găuri în asfalt. Cum? De ce? Probabil cam din același motiv pentru care se sparge asfaltul abia turnat pentru a se repara țevi, canalizări și ce o mai fi prin subteran în București. Pare că intră în aceași oală, chiar dacă sunt mâncăruri diferite.

Situația pe Dn1 nu arată prea grozav de oriunde ai privi-o. Nici din elicopter nu se vede prea grozav. Din tren nici atât că gem stațiile, dealurile și orice petic de pământ sub greutatea gunoaielor. Măi dar șoseaua, drumul acela super aglomerat de ce arată în fiecare primăvară ca după bombardament?

Când nu se asfaltează centura Ploieștului, se nivelează șoseaua la Câmpina care iese tot strâmbă. Când nu se asfaltează la Băicoi, se asfaltează la Nistorești. Când Comarnicul a scăpat neasfaltat, se asfaltează la Sinaia și tot așa an de an. Se mai rupe un pod, mai cate o bornă, mai apare o gaură fix în același loc an de an. Cum nu rezistă la noi asfaltul au curs până acum râuri de cerneală, cum pe toți îi doare în fund atâta timp cât situația tronează la fel, iar este ceva extrem de cunoscut. Nu vin nici eu cu nicio noutate, doar aștept să se încalzească, să înceapă asfaltările, să se stranguleze traficul și așa sufocat în partea aceea de țară și ne înjurăm între noi gândindu-ne ce blestem s-a abătut asupra noastră de nu ne rezistă asfaltul pe șosele?

Și ce-i cu denivelările alea domnule de pe drum? Că pe la Câmpina pe acolo dacă te apucă setea și bei fix în momentul acela în care parcurgi tronsonul cu denivelări ai toate șansele să înghiți sticla cu totul. Hai că sunt răutăcioasă, parcă anul trecut au îndreptat acolo și acum nu mai intră chiar toată sticla pe gât. Data viitoare sigur vor scoate o șosea dreaptă. Trebuie să le și iasă la un moment dat. Cam în aceeași situație se află și dumul spre mare. Că doar fiind cele mai circulate drumuri și cu interes și potențial turistic, este absolut firesc să aibă asfaltul într-o veșnică reconstrucție. Absolut.

Nu vreau o țară ca afară, că pentru asta merg afară. Vreau o țară civilizată. Încă mi se pare că se fură pe orice proiect, ne dăm la gleznele goale înghețate de frig târziu, ne mușcăm de posteriorul ce ne deranjează, ne de toate. Ca să mă resemnez aș putea spune că așa suntem noi și să ne luăm ca atare, dar nu vreau. Vreau DN fără gropi și asfaltat odată și bine. Am mai zis ca eu nu sunt doar turist al DN-ului și chiar dacă aș fi, este treaba mea unde aleg să merg.

Photo by Ruslan Zzaebok on Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *