Statul încurajează mamele să nu petreacă timp cu bebelușul.

Nu am pus un titlu alarmist de dragul intrigii, doar că așa am văzut eu lucrurile. Ministrul muncii doamna Raluca Turcan a anunțat că va modifica stimulentul de inserție pentru femeile care se întorc la muncă în primele șase luni ale bebelușului, acestea fiind recompensate cu 1500 lei. Rămânând în vigoare și stimulentul de inserție în valoare de 600 lei pentru femeile care se întorc la serviciu cu cel puțin 60 de zile înainte de a împlini copilul vârsta de doi ani. Este un lucru foarte bun în aceeași măsură în care este și un lucru depreciativ și am să detaliez de ce. Punctul meu de vedere, evident.

 Este bine că suntem diferite și că avem nevoie diferite. Sunt femei care în momentul în care devin  mame își doresc mai mult partea profesională pe care o cunosc și unde au control și unde au un teren mai ușor de gestionat. Așa cum sunt și femei care aleg să rămână acasă lângă copil și zece ani ori poate chiar mai mult, cât consideră că este suficient timpul pe care să și-l dedice exclusiv copilului. Fiecare știe în propria-i piele ce este mai bine pentru ea, pentru copil, pentru familie.

De ce consider că este util și o decizie foarte bună: sunt într-adevăr familii care au nevoie de un respiro financiar, care probabil se bazează doar pe un singur salariu și acela intrând în indemnizație scade. Dacă reușesc să aibă grijă de bebeluș celălalt părinte sau bunicii atunci într-adevăr se simte acel respiro financiar pentru o perioadă.

De ce consider că este o metodă foarte greșită: spun toți specialiștii, cunoscătorii, autorii de cărți, experții în dezvoltarea emoțională că legătura cu mama este una benefică pentru întreaga viață a bebelușului și a viitorului adult. Că dezvoltarea fizică și emoțională ține de această conexiune cu familia, legătura cu mama este încă din uter. Un copil mic, are o nevoie imensă de mamă și căruia nu îi pasă de stimulent de inserție, indemnizație, bani și nimic din ce nu înseamnă brațe, hrană, miros matern.

Pe lângă partea aceasta cu conectarea mai este si partea cu oboseala, o exclud pe cea hormonală că acolo se manifestă fiecare mai mult sau mai puțin intens. Oboseala există, bebelușii au fel de fel de solicitări pe timp de noapte, de la hrană, la erupții dentare, dureri de burtă, pavor nocturn. Ai mari șanse ca în primul an de viață să ai multe, foarte multe nopți nedormite la activ sau nopți cu 2-3 ore de somn. Iar ziua în cazul în care ești la serviciu trebuie să fii nu doar activă, ci și coerentă, atentă, concentrată. Un job și un bebeluș simultan sunt două aspect care efectiv te epuizează.

Mie mi-a fost imposibil să mă desprind și la aproape doi ani când trebuia să mă întorc la serviciu, așa că am cântărit, am calculat, am pus în balanță și mi-am dat demisia. Așa am funcționat eu. Nu a fost o decizie ușoară, nici simplă, am pierdut financiar, însă a fost mai important pentru mine câștigul emoțional.

Spuneam la început că suntem diferite și fiecare acționează diferit, îmi susțin punctul de vedere că eu consider că este o măsură a guvernului de a nu încuraja partea afectivă în detrimentul banilor, însă la fel consider și că este o alternativă bună pentru cei aflați într-o mare necesitate financiară.

affection baby barefoot blur
Photo by Pixabay on Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *