Schimbarea contractului de energie electrică

Pentru că nu m-a interesat să mă documentez de treaba aceasta cu piața concurențială, dar totuși schimbare este necesar să facem și noi și pentru că a intrat în sarcina soțului, s-a documentat, a aflat și a luat o decizie în cazul nostru, și pentru că eu am insistat foarte tare, iar el are deja experiență în a scrie de data trecută, a mai rezultat un text. Sper să vă fie de folos.

Se tot vorbește încă de la sfârșitul anului trecut de trecerea la piața concurențială în domeniul energetic. A fost un subiect “fierbinte” săptămâni întregi la finalul anului trecut și la începutul acestui an. La început am ascultat doar știrile, neavând dorința urgentă de a face o schimbare (de fapt îmi era lene să mă documentez). Chiar pe data de 30 Decembrie 2020 am primit un e-mail de la furnizorul meu de energie, legat de acest subiect, care m-a debusolat și îngrijorat un pic, pentru că în el scria “semnarea noului contract până la data de 31 Decembrie 2020”. Chiar așa? Suntem în data de 30 Decembrie și chiar mă aflu în vacanța de sărbători și acum trebuie să mă apuc să semnez contract? Mi-am văzut de sărbători, piața concurențială nu pleca nicăieri.

Ulterior, după trecerea în anul cel nou, am început să caut informații și să înțeleg dacă mă ajută cu ceva această schimbare. Informații diverse și contradictorii pe site-uri pe internet, exemplific câteva: trebuie semnat contract până la data de 1 ianuarie 2021, trebuie semnat contract până la data de 31 Decembrie 2020, trebuie semnat contract până în Martie, trebuie semnat contract cu prețuri de pe piața concurențială că altfel e vai de noi, că ne trebuie un document numit ATR (aviz tehnic de racordare) și tot așa.

Am căutat să văd dacă este așa gravă situația, să văd dacă voi avea facturi cu 20-30% mai mari. Chiar acum câteva săptămâni am citit un blog (nu mai rețin care din păcate, mă stresează soția cu sursele) pe internet al unui domn care plătește ca și mine facturile seniorilor și spunea că din 3 contracte, unul era pe piața reglementată și 2 pe piața concurențială. Păi atunci e grav, mi-am zis. Nici nu vreau să mă gândesc ce sume frumușele intră în buzunarul producătorilor actuali prin “ajutorul” statului nostru de a ne păsui până în Martie pentru semnarea contractului. Păi în cazul meu 20-30% în 3 luni înseamnă aproximatix 100 lei. Si dacă 30% dintre clienții producătorului au contracte reglementate (ca în exemplul domnului cu blog-ul), faceți dumneavoastră calculul cât câstigă producătorii noștri de energie prin neinformarea noastră și cu ajutorul statului (care “ajută” ambele părți). Deci, eram hotarât să schimb ceva. Nu orice, contractul de energie electrică.

Am intrat pe site-ul ANRE să văd care sunt posibilii producători cu care să semnez un nou contract. Am parcurs toată lista, chiar pentru 2 județe pentru care eram interesat. Pentru București, nu am reușit să găsesc ENEL în listă, cu toate că este unul dintre cei mai mari și importanți în piață. ENEL-ul eram hotărât să îl schimb, dupa ce cu 2 săptămâni înainte am făcut solicitare pe e-mail și după ceva zile nu am primit răspuns, iar apoi am așteptat 52 de minute la telefon să lămuresc de ce nu au ajuns 2 facturi ale seniorilor (de când a început pandemia Covid plătesc și facturile lor, iar ei sunt conservatori, vor să simtă greutatea facturii, chiar și a chitanței în mână). Un prieten mi-a spus că trebuia să aștept 30 de zile pentru un răspuns de la ei. Dar eu cred că e cam mult. În țara asta totul se rezolvă în 30 de zile? Îmi este greu să cred că au toate nevoie de 30 de zile ca să fie redactate. Dacă aș mai fi stat încă 30 de zile ca să le dau un răspuns seniorilor și dacă ar mai fi lipsit și următoarea factură… poate pierdeam moștenirea. Ar trebui cumva sortate solicitările, nu neapărat că este solicitarea mea, dar nu consider că era ceva complicat. Plus că în companiile mari, cum sunt și cele ale furnizorilor noștri, există de câțiva ani un sistem numit mai nou ticketing, în care primești confirmare de înregistrare a solicitării, cu număr și dată (cum era pe vremuri la registratura). Închid paranteza, că am deviat de la subiect.

Hotărât să schimb contractul am început să intru în detalii cu vreo 3 firme din lista ANRE. Eu am fost atras de Hidroelectrica și de Nova Power&Gas (cu care am intrat în contact acum vreo 3 ani), dar am căutat detalii și despre AIK. Hidroelectrica are preț bun, dar nu mi se par pregătiți pentru clienți end-user (nu au aplicație pentru smart phone momentan, nu am văzut sistem diversificat de plăți). AIK sunt cei mai ieftini, dar nu am găsit detaliile referitoare la producția de energie. Așa că am hotărât să semnez cu Nova (site vreaulanova.ro unde găsiți și prețuri). Între timp am făcut simulări pe site-urile tuturor pentru toate cele 4 facturi de energie electrică pe care le plătesc momentan.

Deci, doar Nova m-a convins cu prețul, dar, doar pe mine. Seniorii, mai conservatori, cu scuze de genul: “că sunt de 40 de ani la ăștia…”, “că dacă mâine mă lasă baltă ăia ai tăi…”, “că ăia ai tăi au acum preț mic să te prindă și apoi ne iau pielea de pe noi…”(asta ca să știți ce obiecții vă așteaptă dacă veți ajunge în situația mea). Așa că doar eu am început să aplic pentru schimbarea contractului.

Sistemul nu este greu deloc, mai trebuie puțin îmbunătățit. Nu ai nevoie decât de 4 acte doveditoare: factura de energie electrică de la actualul furnizor (din care reiese ca ai și ATR), serie contor electricitate (din care reiese că ești racordat și intri cumva și în evidența lor), acte doveditoare de proprietate (din care reiese că ești îndreptățit să semnezi un contract pentru acel loc de consum) și actul de identitate. Oferă ei spre completare toate formularele. Oferă chiar și o modalitate de semnătură digitală (îți poți folosi semnătura pe care o salvezi tu pe un touch screen, dar funcționează bine doar pe smart phone sau tableta) cu care nu s-a înțeles deloc pe laptopul meu generație veche. Iar în 24 de ore am primit și ticketul de înregistrare a solicitării și demararea procesului de informare a actualului furnizor. Deci se poate și “mai ieftin și mai bine decât la ceilalți”. Dacă între timp îmi iau pielea de pe mine revin cu completări.

crop woman counting money at modern office table
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com
[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” submit_button_text=”Abonează-te” custom_font_size=”16″ custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *