Am citit: Cum am descoperit-o pe Elena Ferrante

Într-un an de ziua mea am primit o carte: Prietena mea genială- Elena Ferrante. Wow. Nu auzisem de titlul acesta până atunci. Mi se părea un titlu genial drept cadou. M-am gândit câteva momente cine era geniala, eu sau prietena mea, dar am trecut repede peste incertitudine și în scurt timp am deshis cartea care m-a fascinat, m-a enervat, m-a revoltat și m-a facut să o ador. Când mă fascinează o carte încep să caut detalii despre autor și despre alte titluri publicate și nu mică mi-a fost mirarea să aflu că Prietena mea genială are și continuare în alte 3 cărți. Cărți pe care a trebuit să mi le achiziționez singură pentru că, deh cadoul a fost incomplet. Csf ncsf.

Tetralogia urmărește povestea a două prietene din copilărie începând și trecând prin școală, adolescență, iubiri, copiii, traume, drame, speranțe, maturitate si bătrânețe. Este foarte bine scrisă, stârnește curiozitatea de la prima și până la ultima filă. M-a revoltat nedreptatea expusă atât de bine de către Elena Ferrante – eu am un acut simț al nedreptății – și mai mai că îmi venea să mă transpun în pagini și să îndrept lucrurile. M-a facut să simt mirosul străzilor napolitane, să simt nisipul de pe plajă și aproape că îmi sufla vântul pe pielea proaspăt bronzată (aici m-am trezit repede pentru că eu nu mă bronzez).

Cartea-carte, ficțiunea-ficțiune, însă atât de izbitoare asemănarea cu viața românească de familie, încât este realmente trist, pe cât de fascinant că citești într-o carte. Să nu uităm că suntem campioni când vine vorba despre minore însărcinate, sau despre femei abuzate fizic. Psihic nu mai spun. Aici cred că din păcate am putea intra în cartea recordurilor. Dacă măcar jumătate dintre aceste adolescente ar citi această serie, poate ar face o schimbare în mentalul lor și lucrurile s-ar mișca în altă direcție. Și femeile nu ar mai accepta să fie umilite, jignite, înjurate etc. Da, doar că este o perspectivă de-a dreptul romantică ce aberez eu aici. Nouă ne trebuie mult mai mult de atât, iar educația de genul acesta se face de mai devreme. Tot mai sper…

După cum spuneam mai sus că atunci când mă fascinează ceva, caut și descopăr, nici aici nu am făcut rabat de la regulă și am reușit să citesc aproape tot ce a scris autoarea menționată. În tot ce am citit eu se repetă unele teme. Relația cu mama revine în fiecare carte sub diverse aspecte, la fel și relația de iubire a tinerei si vulnerabilei fete.

Cărțile sunt ușor de citit, sunt intrigante, sunt cursive, iar Elena Ferrante și-a ocupat locul pe raftul scriitorilor mei favoriți.

scuzați editarea, încă învăț

Citiți. Nu doare, ba este chiar plăcut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *