Top cărți românești numai bune de oferit cadou de Crăciun

Și nu numai de Crăciun. Orice motiv și moment pot fi prielnice pentru a oferi cadou o carte sau mai multe.  Pe majoritatea lor le-am oferit deja cadou cu diverse ocazii, pe altele le-am primit chiar eu de la apropiații care mă știu obsedată de cărți și care probabil că unii s-au și săturat deja să primească de la mine cărți, dar și să îmi ofere cărți.

Astăzi vă spun care sunt scriitorii români contemporani pe care eu îi prefer și o să scriu și căror persoane li s-ar potrivi cărțile acestea. Cel puțin din punctul meu de vedere. Puteți să nu fiți de acord cu mine, însă în grădina mea ne jucăm după regulile mele :).

Chiar dacă este numerotat, nu este un top al preferințelor, exceptând-o pe Petronela pe care o voi situa mereu în topul topurilor până o va detrona cineva, însă îmi este greu să cred că se va și întâmpla așa ceva. Este o pledoarie pentru scriitorii români care merită citiți. Beletristica românească are nevoie să devină cunoscută și prin prisma altor scriitori în afară de cei consacrați de literatură. Așa că să începem.

  1. Petronela Rotar

Pe Petronela ar trebui să o citească toată lumea. Pur și simplu. Orbi rămâne cartea mea de suflet și pentru asta este necesar să îi mulțumesc cumnatei mele care mi-a făcut cunoștință cu lumea Petronelei Rotar. Oricine poate citi Orbi. Este simplă, directă, romanțată, sinceră. Este psihologică fără să pună presiune.

Iubitorilor de poeme li se potrivesc Efectul Pervers și Alive.

Pentru cei care vor să oblojească o rană sufletească se pot regăsi în Privind înăuntru.

Cea mai recentă carte, Ajută-mă să nu dispar este perfectă pentru cei cărora le plac poveștile de dragoste și dramele interiorizate.

2. Eugen Ovidiu Chirovici

Cartea oglinzilor și Cartea secretelor sunt cărțile care se potrivesc perfect celor cărora le place aventura, cărora le place thriller-ul și celor care adoră acțiunea în cărți.

3. George Bonea

Îmi pare rău că am muncit este singura carte din listă despre care nu am scris încă, dar despre care urmează cât de curând să public părerea mea. Se potrivește de minune contextului pandemic. Este amuzant de mormidă. Are un umor negru pe alocuri, fin pe alte locuri.  Este cadoul perfect pentru cei care au simțul umorului și pentru cei care se plictisesc și vor să iasă din rutină.

4. Andrei Ciobanu& Ionuț Rusu

Au scris împreună Dumnezeu vs Satana – vacanță în România și este o carte cu umor care  merge de minune cu o sticlă de vin roșu aspru, dar prietenos și se potrivește la fel celor care dețin în ADN umorul. Sau pragmatismul.

Andrei Ciobanu a mai publicat și Suge-o Ramona, respectiv Suge-o Andrei și pot fi un cadou ideal pentru cei care au mare nevoie de puțină destindere ori de un moment de amuzament.

5. Ioana Macoveiciuc

Miercuri, respirăm este o carte ușor de citit și lejeră care se potrivește bine femeilor însărcinate, proaspetelor mame ca să nu uite să mai și zâmbească și celor care vor să exploreze citind despre prietenia unor femei care au în comun experiența sarcinii.

Ziua în care la capătul celălalt al iubirii n-a mai fost nimeni este un roman sensibil despre o iubire neîmplinită care își cere dreptul de a afla răspunsuri. Pentru cei care au suferit din dragoste și încearcă să se reconstruiască.

6. Liza Karan

Amalia este titlul care străjuiește romanul publicat de Liza Karan. Îi mulțumesc Adinei că mi-a oferit-o cadou atunci când mi-o doream. Este o poveste de dragoste care se desfășoară pe mulți ani și ne trece prin multe filtre ale emoțiilor și ale sentimentelor. Potrivită cu un Aperol lângă pentru că exact așa este și romanul, înțepător, dulce, efervescent.

7. Florian Filip

Degete mici este o carte de dimensiuni mici care nu solicită cititorul pe termen lung. Este potrivită pentru cei pasionați de istorie și de povești scoase la suprafață care se cer dezvăluite.

Voi updata aici lista pe măsură ce voi mai citi titluri românești care îmi și plac și voi aduce în atenția publicului doritor din când în când.

Spor la cumpărat, la citit sau la oferit de cadouri literare.

adult blur books close up
Photo by Pixabay on Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *