Am citit: Dumnezeu vs Satana – Vacanță în România – Andrei Ciobanu&Ionuț Rusu

Evaluare: 3 din 5.

Prea multe de spus despre această carte n-ar fi. O citești, te amuzi, te și întristezi puțin că deh nu este doar despre hăhăială, este o realitate în spatele umorului, iar acea realitatea se ține scai de noi zi de zi. Noroc că mai râzi puțin și treci mai ușor peste tristețe că nu-i așa, ce ar fi viața fără umor?

Cartea are ca idee un serial online cu cei doi autori în roluri principale și care chiar așa se numește, Dumnezu vs Satana. În carte au dus  povestea la nivelul de turism autentic românesc.

Cartea este o satiră, este scrisă cu umor, există mult comic de situație, însă este lipsită de hohoteli de râs din partea cititorului ca precedentele cărți ale lui Andrei Ciobanu. În schimb, este lejeră, ușor de citit, are și poze pentru cei cărora le este greu să citească, adică întrunește toate condițiile pentru a fi citită într-o zi friguroasă de iarnă. Și mai și binedispune. Și de câte ori oare mai pot scrie verbul a citi într-un paragraf? Dar într-o propoziție? Mai bine să nu aflăm.

Din păcate cartea chiar prezintă o realitate tristă în ceea ce privește turismul românesc. Am și eu povești de prin țară în calitate de turistă încât aș putea scrie propria-mi carte cu întâmplări. Dar, deocamdată îi las pe cei care se pricep în a pune amuzamentul în cuvinte, nu îi iau Cezarului ce-i al lui.

În carte Dumnezeu și Satana reușesc să conviețuiască împreună pentru câteva zile cât sunt pe Pământ în minunata țară numită România. Unul fiind convins că va petrece câteva zile de liniște în leagănul creștinătății, celălalt fiind convins că va petrece câteva zile de distracție în moderna Sodoma sau Gomora. Interesant este că România este câte ceva din fiecare și nu chiar puțin. Avem și creștinism dus la habotnicie, avem și răutatea dusă la extrem. Avem de toate, o țară diversă și opțiuni din toate care duc de atâția ani la rânduri întregi de umor. De la Caragiale încoace parcă nu ne mai oprim din a râde de tot și toate. Nu că n-am avea motive. Din contră, parcă avem multe și din ce în ce mai multe. Iar dacă nu am râde nu am putea să trecem mai ușor peste situații, lipsuri și nedreptate. Râdem ca să nu doară.

Nefiind pricepuți la nimic de fapt, și-au croit apoi un drum aprig în comedie, urcând pe cele mai mari scene ale țării, precum cele din Vulcan, Cisnădie, Vatra Dornei și alte astfel de metropole. În prezent cei doi moderează o emisiune d eradio, ajunși acolo, bineînțeles, pe pile și postează diverse sketch-uri neamuzante și vloguri inutile on-line. … Așadar, judecând după aceste superbe calități și mărețe realizări, zi și tu… Cine era mai potrivit să scrie o astfel de carte dacă nu ei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *