Rețeta mea de pateu din ficat

Nu este rețeta mea de fapt, este cumva mai mult varianta mea. Am început să fac pateu după ce au făcut mai întâi alte prietene și m-au îmbiat cu imaginile și cu jurămintele ferme cum că este cel puțin divin acest pateu făcut în casă. Am crezut, ce era să fac, doar nu contestam o imagine care arăta bine. La alții arată mai bine decât arată la mine, deh încă nu dau prea multă atenție talentelor de decorare farfurii.

Așa că m-am pus pe treabă până m-am lenevit și n-am mai făcut pateu de multă, multă vreme, până astăzi când m-a lovit iar dorul și pofta. Așa că am pus la foc 4 ficăței medii de cocoș de curte cu 7 boabe de piper negru, o ceapă și 2 foi de dafin. Alături ca să nu se supere am pus la bolborosit un ou din care am extras doar gălbenușul la final. Când toate celelalte au fiert le-am poftit în choper, nu înainte de a invita foile de dafin în coșul de gunoi, iar restul mixat la turație maximă imediat după ce am aruncat de la distanță ceva sare. Opresc procedeul doar pentru câteva secunde ca să pun o idee de lapte, un cub de unt și un praf de nucșoară.

Și asta este tot. Așez într-un bol, întind frumos și dau formă ca apoi să dau și față. Pun deasupra un strat subțire și uniform de unt topit pentru a nu oxida pateul. Întins pe pâine cu o felie de roșie deasupra sau de castravete sau chiar o felie subțire de brânză veche de oaie sau alături de conopidă trasă la tigaie alături de un sos de usturoi, reprezintă o cină delicioasă. Nu strâmbați din nas, că parcă și văd din spatele tastaturii o grimasă când auziți de conopidă. Nici eu nu agream această plantă gătită până mi-a fost prezentată în această variantă, cu sos de usturoi și am crezut că am descoperit o nouă definiție a raiului pe cerul gurii. Evident, niciun fel de conopidă nu o detronează pe cea murată, însă conopida la tigaie în unt a devenit una dintre bunele mele prietene gustative.

Poftă bună, zic. Hai că v-am salvat pentru azi sau maine de o idee de găteală :).

nu este aspectuos ca la magazin, dar este foarte gustos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *