Interviu online versus interviu clasic

Am avut ocazia de-a lungul timpului să merg la multe, foarte multe interviuri față în față. Însă am avut recent ocazia să interacționez și cu interviul online. Am să las aici părerea mea personală în caz că se gândea cineva cum ar fi la un interviu online. Eu sper doar că atunci când va trece pandemia obiceiul ăsta să se păstreze și să am eu ocazia în calitate de candidat la un post să pot alege dacă doresc să susțin un interviu clasic sau nu. Tare îmi e că atunci când vom ieși din pandemie vom relua din obiceiuri de dinainte cu viteza luminii.

Interviul clasic tind să cred că este mai mult în avantajul angajatorului. El are nevoie să vadă candidatul, să îi vadă reacțiile pe viu, să vadă dacă își frânge mâinile sau bâțâie din picioare. Limbajul corpului – care de unii nu poate fi controlat, dar care oferă celuilalt mai multe informații decât și-ar dori cineva să dezvăluie. Pe când din spatele camerei se vede cel mult fața și cam atât. Picioarele se pot răsuci în voie.

Înainte pierdeam (și în mare parte chiar pierdeam) în jur de 3 ore pentru un interviu, pe când acum consider că aș câștiga undeva între 30 și 60 de minute. Brusc am trecut de la ore la minute. Și de la pierdere la câștig. Cum așa? Când mergeam la un interviu clasic de regulă dura cam o oră să ajung la locație, mai și bâjbâiam pe acolo până nimeream exact locul, emoții clar pentru că sunt o persoană emotivă, în jur de 1 oră și ceva interviul cu tot cu așteptatul intervievatorului (că așa am eu norocul ăla în care dau numai peste oameni care nu sunt punctuali) și încă 1 oră pe drum la întoarcere. În momentul în care știam de la început că nu s-au aliniat planetele pentru a se ivi o colaborare simțeam experiența ca pe o pierdere. Cum angajatorii nu oferă feedback la respingere că atunci când îi respingi tu nu îi interesează oricum, clar nu prea este câștig.

Pe de altă parte în interviul digitalizat nu pierzi nimic. Sau cel puțin asta a fost senzația mea. Nu mai caut locația, nu mai pierd timpul pe drum nici dus și nici întors, iar dacă întâlnirea nu se soldează cu alinierea planetelor și nu se lasă cu o colaborare după nici 1 oră de discuții, tot am impresia că am câștigat o experiență utilă. Un alt avantaj în interviul digitalizat este faptul că nici măcar nu trebuie să fiu acasă și nici măcar în oraș. Pot să încep un week-end mai timpuriu, ori chiar un mici concediu. Important este să am conexiune la internet și să îmi întrerup programul obișnuit pentru cel mult 1 oră.

Așa cum scriam la început, pentru toate aceste avantaje pentru mine ar fi absolut bine ca acest tip de interviu să se păstreze. Sau măcar să am posibilitatea să aleg ce tip de interviu doresc să susțin. Cine crede că se vor păstra obiceiurile din pandemie? În condițiile în care mulți angajatori s-au grăbit să-și reloce angajații în companie imediat ce s-a ieșit din starea de urgență

Spor la interviuri productive.

laptop on bed near the balcony
Photo by Taryn Elliott on Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *