Asertivitatea față de client este ceva ce la noi în țară lipsește de prea multe ori.

Să ne lămurim din capul locului, eu nu-s un client mofturos, nu fac fițe și ca să fac o reclamație ar trebui să mă scoată ceva foarte tare din papucii mei. Nu merg la cazări de 5* în mare parte pentru că nu îmi permit, dar merg pe principiul că pentru un dormit nu-i musai să-mi zboare unicorni roz prin cameră. Și mai am un principiu de la care nu mai fac rabat după ce am trăit niște experiențe dezastruoase în România: oricât de puține stele ar fi la intrare, curățenia trebuie să existe.

Am călătorit în multe țări din Europa, am avut cazări diverse, de la un castel vechi în Germania transformat în hotel, la un hotel de 2* din Italia sau unul cu uși din gratii de aveam impresia că mă închid acolo pe veci. Peste tot a fost curat și peste tot am fost bine primiți. Oamenii au înțeles când au fost condiții speciale de drum, când ajungi la cazare în creierii nopții pentru că a întârziat avionul, nu au avut o problemă să ne cazeze cu amabilitate nici la 2 noaptea. Grecii ne așteaptă de fiecare dată să ne cazăm după ora chek-in-ului pentru că înțeleg că venim de la mulți km depărtare și că pe drum se poate întâmpla orice. În fond ține de umanitate să primești omul obosit să pună capul pe o pernă și nu să îi impui să respecte ora de cazare mai ales când nu depinde de el.

Ori poate am eu prea multe pretenții, deși am zis că nu-s om mofturos.

Am călătorit și în România în foarte multe locuri, am străbătut țara în lung și-n lat ca să o cunosc, să o știu, să o văd. Am fost întâmpinați cu zâmbetul pe buze, cu asertivitate, dar și cu multă ignoranță.

Am atât de multe povești din țară că aș putea umple o carte în două volume. Cam atât de ospitalieri suntem deși ne place să ne batem cu palma pe burtă și să ne considerăm ca atare.

Am mai zis eu pe aici că la una dintre cazări administratorii, ospătarii, ce or fi fost purtau o discuție despre noi, de față cu noi cum că bebelușul nostru avea să deranjeze pe cineva important de la Transelectrica. Ori cum o cazare nu a făcut nici minimum de efort de a ne reține să ne cazăm la ei când am întrebat unde putem mânca, au zis simplu nu știm și ne-au lăsat să plecăm pentru că doamna se întrerupsese dintr-o discuție la poarta pensiunii și părea deranjată de întrerupere. Și vorbim de o localitate săracă la poalele munților Aninei ce nu părea că abundă în turiști. Și multe altele. Bine, astea sunt povești și de acum zece ani, între timp lucrurile s-or mai fi schimbat. Sau nu?

La sfârșitul săptămânii trecute am dat o fugă la Iași, la fel unii cu treabă, alții cu distracția. Am ales să ne cazăm într-un complex de lângă oraș, la pădure, răcoare, cu parc de aventură, trambuline și alte elemente care să ne ofere distracție pentru ceva ore. Ne-am mai cazat aici ceva ani în urmă, într-adevăr condițiile de cazare la bungalow-uri s-au îmbunătățit, au făcut modificări care se văd și sunt binevenite. Însă la capitolul umanitate și asertivitate prea departe de pretențiile mele. E clar, am pretenții.

Pentru drumul acesta la Iași ne-am trezit toți cu noaptea-n cap când mijea de ziuă, am văzut răsăritul de pe drum. Nu vorbesc și de drum că atâtea aș avea de zis de nu m-aș mai opri vreo trei zile. Drumul lung până-n ălălalt capăt de țară, șantiere, lucrări, traversări de orașe, obositor, sigur. Copilul ca de obicei un erou al deplasărilor și în mașină și în avion, îmi depășește așteptările de fiecare dată. Speram să câștig măcar o oră la chek-in, nu s-a putut, am înțeles, m-a deranjat, normal, dar am acceptat, regulile lor până la urmă. Dar pentru că eram deranjată de acest aspect am refuzat să iau eu legătura cu administratorul, așa că soțul drăguț, galant, fermecător, a preluat această sarcină. Deși eu rămâneam la cazare, el pleca. Lucrurile trebuiau să fie simple, la ora 14 puteam merge liniștită spre căsuță, avea să fie descuiată, să găsesc cheia pe interior și să nu uit că nu se face cazarea mai devreme de ora 14. Am înțeles, cum să nu înțeleg eu, doar sunt om rezonabil chiar și atunci când văd bungalow-ul pregătit și gata de a fi folosit chiar cu două ore înainte de cazare, dar după cum ziceam, regulile lor, cine-s eu să-mi facă favoruri. Nici nu am insistat, doar îm întrebat, nu s-a putut, am lăsat așa.

La ora mai sus menționată, nu mai devreme, ci cu 5-10 minute mai târziu, mă înființez la căsuța care-mi revenea și stau în fața ei să o admir că era tare încuiată. După alte telefoane, și 15 minute mai târziu vine agale o doamnă, ușurel, fără grabă, mai inspectează ceva pe proprietate, se mai oprește să vadă cum merg lucrările de umbrire pentru terase, se mai uită în stânga, în dreapta și ajunge în final și la mine ca să constate următoarele: Numai soțul a sunat pentru a afla toate detaliile, dumneavoastră nu ați făcut nimic, nu vă lasă soțul deloc să vă descurcați și singură.

Acum, în ce lume, univers paralel sau nu, această remarcă are vreo legătură cu respectul față de client, cu asertivitatea și cu conștientizarea că afacerea ta merge doar și numai datorită clienților?

De atât de multe ori în țara asta am avut impresia că mi se face o favoare că sunt cazată, ori servită pe la vreo terasă, oameni deranjați de faptul că eu sunt acolo. Firește că știu că sunt nemulțumiți, nefericiți, prinși în capcana aceasta a locului pe care îl detestă, a faptului că nu sunt respectați. Toate se văd în atitudinea lor față de clienți, în fața  pe care o afișează atunci când interacționează cu clienții, în grimase și ochi dați peste cap. De aceea când mai cade puțin horeca nimeni nu empatizează cu oameni care rămân fără locuri de muncă, cu trai greu de pe o zi pe alta, e greu să oferi empatie când ți se pune pe masă o farfurie cu șnițel tras prin ură.

Din păcate nimeni în țara asta nu ne învață, nu ne spune că a fi uman și asertiv cu clientul, pacientul, elevul și orice altă categorie puteți insera aici, ține de a fi bun în ceea ce faci chiar dacă urăști ceea ce faci. Niciun client nu poartă vina pentru sentimentele tale și nu ar trebui pedepsit pentru ceea ce simți tu. Iar asta dragii și dragele mele este ceva ce eu am aflat extrem de târziu în viață și tare aș fi vrut să știu, să înțeleg și să conștientizez mult mai devreme.

Revenind la Iași, nu știu dacă doamna își ura jobul sau nu, nu părea genul acela de angajat (sau poate era afacere proprie), dar părea realmente acră și genul care nu știe că există și limite. Că genul de relație de cuplu pe care o am eu, mă privește pe mine, că nu mă aștept ca în banii de cazare să primesc și sfaturi maritale și că în general îți ții părerile pentru tine, mai ales atunci când urmează să livrezi venin.

Și cu asta dragilor și dragelor, devin mai selectivă cu cazările prin țară și momentan dacă pot evita o deplasare cu cazare, o voi face. Iar de mâncat la cârciumi nu se pune problema, că nu sunt fan și prestez rar, tare rar și sunt convinsă că horeca nu-mi simte mie lipsa.

Text scris de Iulia Dumitrescu.

Cărțile m-au adus în punctul în care sunt astăzi.

Bineînțeles că au contribuit și ceva oameni de la care mi-am sustras tot ce mi-au putut oferi pentru a evolua. Am întâlnit foarte puțini oameni în copilăria mea care au reușit să mă modeleze, însă am întâlnit în viața de adult suficient cât să compensez lipsa din copilărie.

Însă oricât de ofertanți au fost oamenii din jurul meu, fără un efort din partea mea nu ajungeam nicăieri. Așa că atunci când am înțeles cum stau lucrurile m-am pus pe citit.

Mai întâi am simțit beletristica un refugiu din lumea reală, acolo în imaginar era mai frumos și eram în tot cazul în siguranță, lumea se modela după chipul și asemănarea mea. Apoi am avansat și am vrut să aflu, să descopăr, să știu. M-a interesat psihologia, m-a interesat dezvoltarea personală. Apoi de frică m-am apucat să citesc despre parenting sau psihologie pediatrică. De frică să nu greșesc, să nu mă transform în ceva ce nu vreau. A fost atât de mare frica aceasta încât am devorat o bibliotecă întreagă de cărți pe acest subiect și încă nu l-am epuizat.

Mai târziu în viața mea și-au făcut loc cărțile spirituale. Am vrut să știu și eu ce știu alții despre lume, despre Univers, despre începuturi. Să aflu și altceva decât ne tot spune religia în care m-am născut. Am simțit nevoia să știu că Dumnezeu nu este chiar atât de pedepsitor, de rău, de răzbunător pe cât a fost prezentat și am vrut să știu că vina este un sentiment nociv, indiferent pe ce canal de comunicare vine.

Toate au venit din cărți, am selectat informații, am ales, am învățat să citesc, să aflu ce mi se potrivește.

Unele m-au plictisit atât de tare că am avut nevoie de luni întregi să ajung la final, altele m-au enervat de îmi venea să le trântesc, altele au scos lacrimi din mine cum nu știam că pot să am, toate au adus informație.

Știu că a devenit deja un fel de subiect de arătat cu degetul, de genul ahaaa nu citiți, știu eu, însă adevărul este că șansa noastră spre o societate pe care ne-o dorim toți, stă în educație și în culturalizare. Deși spun mulți că nu este suficient să citești doar beletristică pentru a evolua, este adevărat, corect, însă atât de multă beletristică este atât de bine scrisă, documentată, încât oferă informații psihologice, istorice, de dezvoltare personală.

În Orbi de Petronela Rotar găsim multiple teme emoționate care se tratează în cabinetul psihologului, găsim abuzul în forme pe care mulți l-au cunoscut, găsim refulare.

În Privighetoarea de Kristin Hannah găsim multă istorie din timpul celui de-al doilea război mondial și multă durere păstrată și transmisă în generații zeci de ani. Nu suntem scutiți ca popor de această durere pentru că și noi am fost prezenți în acest război, apoi într-o revoluție, iar rănile noastre colective sunt încă deschise și supurânde.

În Biblioteca de la miezul nopții de Matt Haig se regăsesc subiecte care m-au chinuit multă vreme: ce se întâmplă când mori, ce este dincolo de viața pe care o cunosc. Scrisă într-o manieră amuzantă, cartea aceasta reușește să ofere informații legate de un subiect de multe ori tabu. Și să destindă.

Acestea sunt doar câteva exemple, toate sunt cărți de beletristică, autori moderni, contemporani, care fac lumină în câteva subiecte. Da, nu este suficient, dar este un punct de pornire. Sunt atât de multe cărți în lume, uneori este scump să citești, alteori este ieftin sau chiar gratuit dacă îți faci un abonament la bibliotecă.

Voi mai pleda pentru citit chiar și când oamenii îmi vor spune băi gata, ajunge, ne-ai omorât cu subiectul ăsta, eu tot aici voi fi.

Citește!

adult blur books close up
Photo by Pixabay on Pexels.com

Text scris de Iulia Dumitrescu.

Se sparge, se lucrează, se asfaltează.

De mai bine de o lună pe străzile din jurul blocului în care locuiesc se refac parcările și se asfaltează străzile afectate. Auzeam zgomotul în fiecare zi mă uitam cu jind la strada din fața blocului care are nevoie de reparații capitale, este găurită tare, inclusiv parcarea aferentă blocului. Aveam un crater atât de mare la intrarea în bloc încât devenise foarte greu să mai trecem pe acolo cu bicicleta, nu mai spun cu un căruț cu copil mic.

Acum ceva vreme am depus o sesizare in aplicația eSector6 și în scurt timp a fost acoperit acel crater mare. Atât. Apoi pauză. Multă pauză. Până acum.

S-a început din capătul blocului și se continuă până în punctul unde avem și noi mașina parcată. Este un eveniment pe care îl aștept de când m-am mutat în apartamentul acesta al etajului zece. Timp de toți acești zece ani strada și parcarea au suferit lucrări care au adus alte găuri sau șanțuri. Ba au săpat de au îngropat niște cabluri când lucrau la metrou, ba punctul termic care este chiar în fața blocului au săpat în nenumărate rânduri pentru a lucra la ceva țevi care se tot spărgeau, lucru care a dus la denivelări în parcare. A ajuns o zonă foarte afectată atât vizual, cât și greu de mers pe jos sau cu ceva mijloc de deplasare.

Se schimbă fața zonei în care locuiesc, iar lucrul acesta nu poate decât să mă bucure.

După ce se rezolvă, se asfaltează și se departajează parcarea, urmează să primim codurile pe care le vom lipi pe mașini astfel încât să existe o evidență clară a locului de parcare destinat cărei mașini. Din ce am citit se pare că este o situație care nemulțumește mai multe categorii de oameni. Cei care au mașina personală parcată pe undeva și folosesc locul de parcare pentru mașina de la firmă, cei care stau cu chirie și folosesc locul de parcare al proprietarului și cei care au mai mult de o mașină pe cap de proprietar (aici s-a găsit o rezolvare, proprietarul declară in aplicația de sector câte mașini are și care sunt acelea și le poate parca fără problemă pe unicul loc de parcare aferent). Toți au nemulțumiri pentru că nu vor mai putea folosi locul personal de parcare al lor sau al altora. Evidența va fi mult mai clară, iar verificarea se va face într-o aplicație scanându-se codul Qr lipit pe parbriz.

Nu știu dacă în acest punct și în urma situațiilor enunțate de către nemulțumiți vor exista modificări și se va permite parcarea pe locul personal și mașina de la firmă sau aceasta este varianta finală, probabil că vom vedea.

Până atunci, mă voi bucura de drumul lin și drept care se va ivi în urma asfaltării, aș vrea să vă spun că mă bucur și de zgomotul aferent lucrărilor, dar aș minți pentru că am fugit la răcoare și liniște.

Drumuri drepte să fie.

Text scris de Iulia Dumitrescu.

Dacă vi se pare că românii se poartă rău cu copiii lor, ei bine, nu sunt singurii – asta dacă încălzește pe cineva cu ceva.

Mereu am avut impresia că am rămas singura națiune de pe planeta asta care ne civilizăm extrem de greu spre deloc. Din multe puncte de vedere, dar azi mă rezum la aspectul copiilor.

Uitându-mă în jur, prin parcuri și prin alte locuri, modul agresiv cu care mulți părinți își întâmpină copiii mă pune serios pe gânduri și mă face să mă gândesc cam cât de traumatizantă a fost propria mea copilărie în comparație cu noile generații. Ei bine, foarte, dar nu despre mine este astăzi.

Având ocazia și șansa ca ani de zile să merg și să văd diverse țări am putut observa cam cum se poartă alții cu urmașii lor. Sunt mult mai atentă de când sunt mamă, nu ca să vânez greșeli, ci ca să preiau din experiența altor părinți. Au copilașii de diferite vârste acest dar de a te pune în situații dificile, uneori limită, de a-ți întinde nervii ca untul pe pâine și toate în locuri în care chiar nu ți-ai dori să fii în acele momente. Desigur că și mie îmi este teamă de manifestările din locurile publice, de oprobiul public (eu am crescut cu foarte mult ce crede lumea și ce zice lumea și mai ales să nu știe lumea), de neputința mea de a dezamorsa situația în timp util. Din fericire nu prea am fost în astfel de ipostaze, dar au fost câteva, eu m-am înverzit la față, am simțit toți ochii în ceafa mea, m-am rugat în gând la toți sfinții să se oprească copilul din orice nemulțumire are, am discutat în timp mult, foarte mult despre nemulțumiri, despre cum se simte, despre cum se manifestă oamenii, despre cum mă simt eu, despre cum pereții casei noastre îmi oferă siguranță pentru orice fel de manifestare. Evident că nu este un capăt de drum un copil în plin tantrum în mijlocul străzii, însă dacă poți evita, atunci este cu atât mai bine pentru toată lumea. Mie îmi este tare greu cu răbufniri în public, însă am înțeles că greul acesta este al meu și am mai înțeles că nu putem fi doi cu tantrum, iar al meu copil are nevoie de mine pentru a putea trece peste orice îl supără. Nu bruschez, nu lovesc, nu jignesc, nu am făcut-o niciodată, nici măcar în spațiul intim.

Așa am ajuns să urmăresc în jur de câte ori am ocazia cum sunt alte familii la plajă, în localuri, în locuri de joacă, în muzee.

Lipsa limitelor tronează în multe țări, de fapt eu cred că peste tot este cam la fel, posibil că în alte proporții decât la noi. Sunt părinți care au înțeles și fac eforturi să-și crească sănătos urmașii, sunt alții care sunt pe principiul libertate deplină, doar este copil, și mai sunt cei care îi bruschează. Proporțiile sunt discutabile, am zis.

Cumva italienii se aseamănă destul de mult cu noi (din țara aceasta am venit de curând, așa că de aici am informația proaspătă). Nu este o noutate, asta știe toată lumea, însă mă așteptam totuși să fie mai civilizați în raport cu proprii copii, nu chiar ca în cărțile Elenei Ferrante.

Pe plajă multe familii, mulți copilași mici de doar câțiva anișori, însă și mai mari care sunt deja semi-independenți. Ăștia micii sunt greu de mulțumit și mai greu de stăpânit. Vor ceva fix atunci, în acel moment, cu bătut din picior, cu pumnișorii strânși, cu încăpățânare în ochi. Sună cunoscut? Așa sunt cam toți copilașii după ce învață să meargă și să îl spună pe nu. Sunt într-un proces de învățare, nu spune nimeni că este ușor, însă e clar că orice părinte trebuie să fie conștient că nu prea există relaxare atunci când ești în concediu cu copilul mic.

Urmăream familia aceasta de italieni, mama era foarte frumoasă, aveau un copilaș de nici doi ani, era tare micuț.  Și tot voia copilașul ăsta în apă, în mare, atunci și fix în acel moment, avea o hotărâre în modul în care tot încerca să plece, mama tot încerca să îl țină pe loc la șezlong, în piscina de lângă ei. Copilul avea o misiune și când un copil mic are o misiune, viața întreagă devine motorul acelui lucru. Până în punctul în care mama a pus mâna pe el, i-a lipăit o palmă la fund și l-a pus pe șezlong de unde a înțeles că nu este rost de plecare.

Nu a fost o situație singulară, am văzut mai mulți copii în bruscați, nu neapărat fizic, aceasta mi-a rămas mai mult întipărită în minte poate prin prisma copilului foarte mic care nici măcar nu înțelege de ce doare, înțelege doar că un anume comportament produce durere, o asociere dureroasă de la o vârstă mică.

La un moment dat lumea va fi un loc sigur pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, până atunci fiecare luptăm pe frontul personal și cu limitările celor din jur.

Text scris de Iulia Dumitrescu.

Cea mai sigură cale spre îmbogățire: economisirea.

Este greu de crezut că din salariul minim pe economie poți ajunge milionar în euro, însă economisirea este cea mai sigură cale de a asigura un buget pe care te poți baza înainte de a deveni investitor pe bursă.

După ce i-am citit pe Kiyosaki și pe Asoltanie nu am devenit expertă în financiar, ba chiar deloc, încă învăț. Mai am ceva drum și până o să fiu miliardară (vedeți, aspirațiile mele sunt mai mari), însă încerc să țin cont de ce spun oamenii ăștia care s-au prins deja cum funcționează piața financiară și care categoric au mai multă experiență pe drumul îmbogățirii.

De fapt îmbogățirea este tot ceea ce visăm cu toții, ceea ce sperăm este să avem o viață decentă, fără grija zilei de mâine, fără să mai depindem de fiecare salariu lunar care ne prinde oricum pe datorie. Iar oamenii aceștia mai sus menționați exact asta și spun, că pentru a fi pe drumul bun, se începe cu economisirea.

Dacă încă nu ai un obicei din a pune lunar ceva deoparte, atunci trebuie să ți-l formezi. Pentru început nu contează exact ce sumă pui deoparte, ci mai degrabă să pui, astfel să formezi acest obicei care îți lipsește.

Să mă plătesc întâi pe mine este un concept pe care cu greu l-am înțeles. Stai, cum adică să pun mai întâi bani deoparte? Pai și cu facturile ce fac? Cu întreținerea? Ce rămâne pentru mâncare? La final ce să mai pun și deoparte? Dacă o mai fi ce. Însă când iei salariul și prima și prima oară pui 50 lei (sau 100 sau 1000, fiecare după lichidități) în contul de economii sau în plicul cu economii, atunci banii se strâng. Abia apoi împarți banii pentru facturi și celelalte cheltuieli. Pare imposibil de realizat, mai ales când venitul este foarte mic, însă experții financiari sunt de părere că orice om care are un venit, oricât de mic, poate economisi aplicând metoda plătește-te pe tine întâi. Și mai ales cunoscându-și bugetul. Pe ce se duc exact banii și câte sume. O evaluare atentă a tuturor cheltuielilor.

În momentul în care te apreciezi pe tine, cea mai importantă resursă a ta, ai grijă de tine, îți iei puterea înapoi. Pentru a putea plăti statul și orice alte cheltuieli lunare, trebuie ca tu să exiști și exiști având grijă de tine.

Bun, dar ce aduce o economisire?

În primul rând fiecare ar trebui să aibă un plic cash cu economii de urgență. O urgență medicală, un device care se strică și fără de care nu poți trăi, sunt asigurate de acest plic ce poate conține sume de 1000-2000 lei. Un fel de card de credit, doar că din economiile proprii.

Apoi economisirea mai poate aduce un cont de economii cu un buget care să asigure traiul pentru 3-6 luni în caz că vreodată este nevoie, să nu te prindă cu garda jos.

De la zis la făcut pare cale lungă și cu cât te apuci mai târziu de economisire, cu atât sumele sunt mai greu de strâns.

Dar de unde vin banii?

Cei mai mulți oameni beneficiază de prime de paște sau de crăciun și chiar de măriri (uneori modice) de salariu anual. Specialiștii spun că atâta timp cât ai reușit să te descurci fără acele sume de bani, înseamnă că le poți economisi. Mai sunt alți oameni (cel puțin în cercul meu destul de mulți) care primesc bani de la familie de ziua de naștere sau de crăciun sub formă de cadou, care iarăși pot fi economisiți. O parte din pușculița copilului meu se bazează pe banii pe care îi primește de la familia extinsă cu diverse ocazii. Iar pușculița aceasta se împarte în dorințe, în necesități și în donații sau dorințe pentru altcineva, chiar dacă nu cunoaște valoarea banilor și nici nu poate socoti, sper într-o educație financiară timpurie. Ne educăm împreună pentru un viitor prosper.

Am găsit un articol de la finalul anului trecut (îl găsiți aici integral) care spune că numărul românilor care economisesc este în creștere față de 2020 și chiar față de 2019, însă cu toate acestea 7 din 10 români nu au deprins acest obicei al economisirii. Să mai spun că fac ce fac și mă întorc la educație? Nu mai spun.

Economisește azi pentru a fi prosper mâine.

Text scris de Iulia Dumitrescu.

Deplasarea cu avionul în această perioadă, uneori spre imposibil. Se zboară sau nu se zboară?

Bineînțeles că se zboară, însă știrile cu situațiile dificile de zbor sunt reale.

Înainte de venirea verii și de începerea concediilor, se zbura în condiții foarte bune, chiar dacă mai existau întârzieri, nu erau solicitări foarte mari. Acum în schimb cererea este mare, iar oferta nu o poate egala.

Da, există o problemă a bagajelor de cală, în aeroporturi sunt valize, multe la număr, încercuite cu bandă fix în aeroport, pe unde trec oamenii, au un afiș cu numele companiei aeriene și atât. Uneori bagajele nu mai sunt încărcate în avion, alteori sunt descărcate după multe ore sau multe zile. Toate au legătură cu lipsa de personal. Nu au angajați pentru că au renunțat la ei în timpul pandemiei când aeronavele au fost reținute la sol, iar acum lipsa personalului ridică multe probleme.

Când am aterizat în Bergamo, erau valize chiar și afară, unde oprește autobuzul care transportă pasagerii de la avion, iar zona de ridicare bagaje era înțesată cu valize abandonate, unele împrejmuite cu bandă, altele doar lăsate jos lângă banda care le transportase. Bergamo este un aeroport micuț, prin urmare spațiul lor de depozitare este limitat, probabil mai multe bagaje sunt abandonate pe Otopeni, însă vizual se vede altfel când spațiul este generos.

Noi am preferat să renunțăm la bagajul de cală, deși aveam nevoie de el, ne-am compactat în bagaj pe care l-am luat în avion. Am plătit o taxă extra de 300 de lei pentru o valiză de dimensiuni reduse pe care să o putem lua în avion. Am calculat la limită hainele, pe zile. A curs înghețată pe bluză și s-a pătat, aia e, o purtăm așa, nu leșină nimeni. Trei persoane ne-am organizat în 2 valize mici și 2 rucsacuri. Pe lângă haine am avut și încălțări de schimb, prosoape de plajă, jucării de plajă, cărți de citit, laptop, necesarul de igienă de la șampon la periuțe de dinți. Toate ocupă spațiu, însă am mutat în recipient mici tot ce s-a putut muta și astfel am organizat un portfard de dimensiuni foarte reduse. Este greu să te restrângi, însă nu imposibil.

Când am plecat spre Italia verificarea și vama au mers ca unse, în nici jumătate de oră eram la poarta de îmbarcare, ceea ce ne-a oferit un avans de o oră și jumătate. Nu știi niciodată cât de mult te întârzie aceste proceduri și este necesar să îți aloci timp. Din momentul acela au început să curgă mesajele de întârziere. Zborul care trebuia să fie la ora 18 a reușit să se înfăptuiască la ora 22. Patru ore întârziere ne-au pus neuronii pe bigudiuri.

Ce să faci cu copilul atâtea ore în aeroport?

A ajutat foarte mult că era copilul dormit de prânz, altfel este foarte posibil să nu fi recuperat o parte din neuronii leșinați.

Am fost plină de surprize, în cazul nostru ajută pentru că avem un copil orientat spre nou și wow și surpriză, comoară și cadou. Noroc că am citit acum ceva vreme Cele cinci limbaje ale iubirii și m-am prins din timp cum funcționează lucrurile.

Am avut carte nouă pe care să o citim la somn, însă am început să o citim din aeroport. Orice este de citit la noi asigură o bună bucată de liniște atâta timp cât povestea curge.

Pentru că este în perioada de caută și găsește, am avut carte nouă cu această activitate. Caută și găsește elemente pe o pagină încărcată a mai adus iar o perioadă de respiro.

Am avut pregătită o micuță caserolă cu fructe liofilizate. Am ales această variantă pentru că îi plac copilului tare mult și pentru că nu se strică, vorbim totuși de iulie cu temperaturi ridicate, plus că mă așteptam să dăm peste întârziere, soțului i se anulase zborul cu totul cu două zile înainte.

Când plictiseala a intervenit iar, și Doamne-ferește să acceptăm și ceva plictiseala, ideea e că eu aș fi putut accepta varianta cu plictiseala, însă am vrut să evit orice fel de tantrum sau supărare, erau destui oameni obosiți și cu nervii întinși ca să mai asculte și un urlat. Cel puțin nu venit dinspre mine. Dacă am putut evita, am evitat cu simț de răspundere. Prin urmare, când plictiseala a invadat spațiul, ne-am jucat cu palmele.

În ultimă instanță rămâne la putere plimbatul, analizatul aeronavelor, urmăritul avioanelor care decolează sau care aterizează, eram totuși în aeroport și am zis să profităm de el cu tot ce ne poate oferi.

La decolare am oferit o acadea fără zahăr cu vitamine și fructe. Nu sunt împotriva zahărului și mie îmi plac dulciurile, însă prefer să îl evit atunci când copilul este surescitat de oboseală. Aleg să își desfunde urechile cu ceva care produce mai puțină energie decât ar aduce zahărul.

La întoarcerea acasă am avut mai multe emoții, zborul era programat în jurul orelor de dormit, prin urmare am sărit peste etapa somn. Copilul are cinci ani jumătate, nu mai depinde de somn în totalitate, însă lipsa lui se simte din plin. Ca în orice zi în care îți faci planuri și vrei să te asiguri ca este toată lumea odihnită și îți propui mintal o trezire matinală mai târzie, vine copilul și îți dă planurile peste cap și se trezește la 6 dimineața, asta după ce toată noaptea s-a foit prin tot patul și s-a asigurat că nu îți lasă loc nici cât se te întorci de pe o parte pe cealaltă pentru că trei sferturi de pat trebuie să rămână libere și nefolosite. Din fericire întârzierea a fost de doar o oră și jumătate, mult mai puțin decât la dus, timpul a trecut mai repede. Am reluat procedeele de la plecare, am citit, ne-am jucat. Oboseala a adus în plus ceva agitație și un volum ridicat în vorbire. Urechile mele au rezistat.

Prin urmare se zboară, uneori cu întârzieri mari, alteori cu anulări, ceea ce este neplăcut, categoric. Eu am fost convinsă că nu ne întoarcem din drum, chiar și când soțul era neîncrezător când se depășiseră trei ore de întârziere.

Așteptările acestea mă scot din confortul meu obișnuit. Să stau ore întregi și să aștept îmi deturnează elefantul. Am reușit și eu să citesc din cartea mea câteva pagini, atunci când nu era necesar să mă ocup de copilul plictisit.

Sper să vă fie utile informațiile și să nu vă lăsați copleșiți de știri negative. Am auzit eu că puteți realiza orice vă propuneți.

Text scris de Iulia Dumitrescu.

Marea: o ultimă privire în apus de soare.

Rimini, Italia

Am fost aseară pe plajă. Mi-am dat sandalele jos și am mers prin nisipul fin până la apă. Era mai liniștită decât fusese în ultimele zile. Apa era caldă. Am mers așa prin apă vreme lungă.

Mă uitam cum se dantelează pe mal, cum lasă scoici pe nisipul lipicios, cum trage în adâncurile ei nisipul. M-am așezat cu picioarele bine ancorate în nisip cu fața spre larg să văd de unde vin valurile acelea molcome. În mare niciodată nu ești bine ancorat. Apa spală tot. M-am trezit într-o groapă destul de adâncă, apa mă lăsase mai jos cu câțiva centimetri față de cum mă postasem inițial.

Eu nu sunt omul mării, eu sunt mai degrabă omul munților. Iubesc aerul rece de munte, ador să stau pe pământul tare, să-mi simt șalele pe trunchiul unui copac, să văd iarba grasă udă de rouă dimineața. Îmi place că în serile de iulie îmi pun polar pe mine să mai cresc temperatura peste cele 15 gr existente în termometru. M-aș uita la stânci și la munți, la copaci și la dealuri, aș asculta trilul păsărilor dimineața înainte să crape de ziuă și aș face toate acestea fără să mă obosească.

Însă o dată pe an, ori de două mă apucă un dor de mare. Să o văd. Doar să o văd. Frica mea pentru apă mă ține blocată în multe spaime, dar să o văd nu mi-a fost nicicând frică. Să o simt cum vine peste picioarele mele goale când mă afund în nisip, să îmi umple cu apă găurile pe care le sap în malul său, să îmi dărâme cazemata pe care o construiesc cu copilul.

Mi-e dragă marea cu valurile ei înalte, cu dantela pe care o lasă pe plajă, cu mirosul sărat pe care îl aduce la mal, cu scoicile pe care le tăvălește prin nisip. Mi-e dragă apa aceasta ce pare infinită. Frica ce mă blochează când valul îmi trece peste cap, spaima că aș putea să mor acolo înecată. Și totuși ca un dependent, an de an îmi este dor de mare.

Anul acesta mi-am ostoit din vreme dorul, m-a îmbrățișat marea mult mai devreme decât puteam să sper și pentru toate sunt extrem de recunoscătoare. Până spre sfârșitul lui august când mă voi vedea cu o altă mare mai azurie, mai transparentă și mai fermecătoare, îi spun mării bun rămas.

Text scris de Iulia Dumitrescu.

Am lăsat separat un text cu experiența care mie mi-a plăcut cel mai mult.

Așa cum în Milano am rămas cu experiența de la giro pizza pe care o pomenesc ori de câte ori am ocazia, așa probabil că îmi voi aminti de zoo acesta pe care l-am vizitat și care mi-a umplut sufletul de bucurie.

Am lăsat bolovanii și cărămizile puțin deoparte și am purces spre un Zoo Safari. Știam de el de câțiva ani de la prieteni care fuseseră deja, tot în Italia, dar în altă zonă. Plimbându-ne în sus și-n jos pe șoselele patriei italienilor am tot văzut un afiș cu zoo safari. Acest zoo s-a dovedit a fi la o oră cu mașina din Rimini, lângă un mare parc de distracții, Mirabilandia aflată în Ravenna.

Știți cum ziceam deunăzi să nu uităm copilul din noi care mereu are de recuperat câte ceva, ei bine de data aceasta copilul din mine a fost la fel de entuziasmat și de exaltat ca și copilul de lângă mine.

Woow! Uite, uite, uite. Uite acolo ce coarne are! Ai văzut acolo? Parcă aveam o mașină plină cu copilași și nu o mașină cu un copil și doi adulți.

Am intrat cu mașina pe o poartă mare care s-a deschis automat și am pătruns în lumea animalelor erbivore și libere. Doar girafele erau înțărcuite, însă celelalte animale libere le vizitau nestingherite.

Un teren vast cu dealuri mici și văi cu râu și multe bălți pe alocuri servește drept adăpost pentru mai multe animale mari. Nu este puțin lucru să treacă pe lângă mașina în care te afli un animal masiv, spre tonă, cu coarne drepte și să îți ții puțin răsuflarea să nu hârșâie deloc mașina. Ori să aștepți să se ridice cămila care s-a așezat să se odihnească fix în fața mașinii.

Am intrat la lei și la tigri ca la închisoarea de maximă securitate. Cel puțin așa spun filmele. Un domn într-un observator dirija porțile. Deschidea prima poartă, intram într-o zonă tampon, abia după ce se închidea complet poarta,  o deschidea pe a doua având acces la animalele sălbatice. Geamul nu se deschide, nu te joci cu natura, mai bine să te simți bine decât să pleci acasă fără o mâna. Adrenalina există chiar și așa din interiorul mașinii. Oricât de blindat ai fi, te simți vulnerabil în fața animalelor de pradă.

Pe unde mergeți, pe unde ajungeți căutați aceste zoo, probabil va mai dura o viață până va apărea măcar unul și la noi. Știu că Italia are mai multe, Anglia are, merită văzute. Pare mai la îndemână un zoo safari decât un safari real, în tot cazul.

Zoo acesta are și o zonă pietonală, cu căprițe libere ce pot fi hrănite cu popcorn cumpărat de la intrare. Mai găzduiește și multe păsări și animale de mici dimensiuni, reptile și vitrine cu animale împăiate.

Există și alternativă la mașină dacă nu vrei să intri cu ea în zoo, o poți lăsa de la început în parcare, au niște trenulețe acoperite cu plasă de jur împrejur și un ghid te plimbă prin țarcuri.

Senzația de a fi atât de aproape de animale mari, de a nu le vedea după garduri și grilaje, lenea cu care se plimbă ele într-un perimetru vast, circuitele de apă, ouăle de struți, toate au creat în mine senzația de nou, de wow, de bucuria unei experiențe inedite. Și vă spun sincer că mergeam și dacă nu aveam copil, mergeam pentru mine și pentru bucuria din mine.

Vă doresc să vă găsiți experiențe care să sădească în voi semințe ale bunei dispoziții la care să vă puteți reconecta cu ușurință ori de câte ori vi se face dor.

Înapoi la explorat.

Text scris de Iulia Dumitrescu.

În Italia este un aer care poate fi respirat doar aici. Miroase a vechi și nou, a paste și pizza, a cultural și contemporan, a atât de multe miresme.

Mmm miroși a mare, i-am spus într-o seară copilului în timp ce îl trăgeam mai aproape de mine să îi inspir mirosul din pletele purtate în vânt și în nisip. Cum miroase marea, m-a întrebat? A apă sărată, a nisip, a praf suflat de vânt, a scoici aduse de apă pe nisip. A briza pe care o inspirăm cu nesaț zi de zi când ne înfundăm picioarele în nisip fin.

Aș sta să privesc marea ore în șir. Zile întregi. Să o văd furioasă la răsărit, să o văd înspumată după furtună, să o văd calmă în zilele cu soare arzător. Marea în splendoarea ei este de o frumusețe ce nu poate fi redată în cuvinte sărace. Doar să privesc. Spectacolul apei este fascinant, este ceva de care cu greu mă plictisesc.

Însă cum nu am acest răgaz al statului, și nici pe cel al privitului, aleg cealaltă bucurie a mea, să mă pierd pe străzi înguste cu alei pietruite, să văd ziduri din cărămidă veche cu balcoane mici și incomode.

Am vrut să văd istoria locurilor rămase în picioare de atâta vreme pentru că fiecare parte din Italia ține la trecutul său și îl glorifică. Îmbină trecutul cu prezentul, ruinele cu modernul, însă nu renunță la bolovanii lor care i-au apărat secole în urmă. După ce am văzut Arcul lui Augustus și m-am plimbat pe podul lui Tiberius și pe canalul pe care îl deservește, am ales să văd cartierul lui Fellini, pe zidurile căruia străjuiesc picturi de fel și chip. Alei înguste cu terase micuțe, cochete, câte o pictură ici colo, un iz boem cum doar Italia poate oferi.

Am citit despre portul Cesenatico unde se află muzeul maritim plutitor pe canalul din oraș. Bărci vechi cu pânzele ridicate în soare se leagănă unduite de valuri dându-și concursul la frumusețe. Stau de strajă semețe la intrarea în port așteptând să fie admirate. Este un alt spectacol pe care țara aceasta știe să îl ofere. Pe lângă muzeul maritim plutitor am văzut și muzeul avioanelor vechi și de luptă, însă de acolo nu am poze. Este situat pe un deal imediat după intrarea în San Marino. Știu, altă țară, altă pălărie.

Fiecare excursie, vizită, plecare mă umplu de relaxare. Chiar dacă uneori mă întorc obosită, este o oboseală molcomă, plăcută, fără stres. Este oboseală de umblat și de procesat tot ce am văzut. Îmi place oboseala aceasta în detrimentul altora care mă storc de vlagă. Mă încarc cu o energie din aia bună care mă ține o vreme conectată la trăirile cele mai recente. Port în păr soare și nisip, port briza mării pe piele, inspir cu nesaț acest aer sărat și prăfuit de la vântul care plimbă nisipul de pe plajă. Îmi va fi dor de scoici și pietre, îmi va fi dor de ziduri vechi și alei pietruite. Îmi va fi dor de copacii înalți cu coroane perfecte.

Text scris de Iulia Dumitrescu.

M-am îndrăgostit de San Marino acum mai bine de 10 ani și de atunci am tot suspinat când i-am auzit numele.

San Marino ca întindere m-a interesat mai puțin acum foarte mulți ani când i-am urcat pentru prima oară serpentinele, însă când am pus piciorul în cetate am știut că este un loc pentru mine. Fiind atrasă de pietre, bolovani, stânci, cărămizi, orice aduce a piatră, dacă mai are și aspect de vechi mă cucerește pe loc.

De altfel mă atrage acest aspect la Italia cum reușesc ei să nu lase în paragină și curăță de vegetație, tund iarba, pun o pancartă pe orice bucată de cărămidă ruptă care reprezintă un colț de istorie.

Când am aflat că vom fi cazați în Rimini, chiar lângă plajă, departe de oraș și departe de istorie, deși orice oraș în Italia duce în pântecele sale câte un zid marcat de războaie, invazii și revoluții, mi-am făcut planul cum să ajung întâi de toate în San Marino. Restul, oi mai vedea eu dacă reușesc să bifez tot ce selectează mintea mea că ar necesita bifa unei vizite.

Și am reușit! Seara, târziu când mai totul era închis, când ziua încă se mai zbătea cu ultimele puteri să împrăștie ceva lumină, m-am pierdut pe străduțele înguste și pietruite din cetatea San Marino.

Am urcat cu funicularul până la cetate, am simțit un gol în stomac uitându-mă la pantă. Nu am rău de înălțime, ar fi culmea să nu îmi ajungă răul de mișcare și să pun la pachet și pe cel de înălțime, însă mă mai gândesc uneori cum ar fi să rămân suspendată. Nu am rămas, funicularul parcurge distanța în cel mult 3 minute, nici nu am apucat să mă dezmeticesc că a și ajuns sus la cetate.

Marginile cetății oferă o panoramă absolut spectaculoasă până hăt departe pe mare. Un veritabil punct de observare în trecut unde nu ar fi putut trece neobservat nici măcar un picior de invazie, acum oferă puncte strategice pentru selfie-ul perfect.

În San Marino am cunoscut pentru prima dată carciofii, ani mai târziu a intrat și pe piața noastră destinată publicului larg anghinarea, însă acum foarte mulți ani a trebuit să caut pe internet să văd despre ce este vorba. Atât în San Marino, cât și în Italia leguma aceasta este foarte răspândită și se regăsește în multe preparate, inclusiv în pizza. Cum să nu îmi placă o mică țară care mi-a deschis ochii culinar. Nici de data aceasta nu a făcut excepție, am degustat o selecție de brânzeturi cu dulceață de aproape mi-am adunat papilele gustative de pe la genunchi, atât de bun a fost.

Selecție de brânzeturi locale cu dulceață.

Sunt profund recunoscătoare pentru această experiență pe care o trăiesc, care a răsărit la un moment dat și care s-a materializat în bucurie, relaxare, exaltare și experiențe frumoase.

O zi mai târziu am lăsat cetatea în urmă și am bătut dealurile din San Marino. Am văzut peisaje care mi-au bucurat ochii, vii atent îngrijite, baloți de paie care așteaptă să fie strânse de pe câmp, verde cât cuprind ochii mei. Emană țara aceasta atât de multe liniște comparativ cu gălăgioasa Italie, oamenii simt nevoia să vorbească mai puțin și să gesticuleze mai rar.

Din San Marino cu drag.

Text scris de Iulia Dumitrescu.