Fuck-building sau team-building?

Citesc acum cea mai recentă carte a Petronelei Rotar și am dat peste un pasaj care zice așa:

Așa e peste tot în corporații, subalternii și-o trag la team-building-uri, iar șefii și șefuții, la workshop-uri.

Hmm oare cât adevăr este în această propoziție?

Am lucrat toată viața mea prin corporații, toate cu mai multe minusuri decât plusuri, însă până nu am ajuns în compania în care mi-am pierdut petrecut cei mai mulți ani de până acum, nu am auzit de fuck-building. O fi în toate, nu zic nu, dar atâta transparență și nonșalanță ca aici nu am mai întâlnit. Eu nu am fost niciodată într-un team-building. Nu agreez deloc genul acesta de adunătură menit ca să ce? Că nu am văzut după nici o escapadă ca la întoarcere să se fi schimbat ceva. Să nu mai fie animozități între colegi pentru că iată au avut ocazia să se cunoască mai bine grație acestei organizări de turmă. Ori că șefii au învățat să comunice. Să comunice punct, nu să comunice mai bine că asta ar fi însemnat că ei comunicau deja, dar prost sau parțial bine. Nu am văzut nicio îmbunătățire pe nicăieri. Pentru că și în deplasări ca și la muncă se păstrează aceleași bisericuțe și aceleași diferențe: eu șef, tu subaltern. În schimb la fiecare revenire, auzeam poveștile clasice și picante: cine cu cine s-a cuplat. Cine cu cine a împărțit patul. Cine s-a îmbătat până a căzut sub masă sau până s-a luat la bătaie. Din astea, de budoar să zicem.

Pe de altă parte nu agreez aceste team-building-uri care se organizează în weekend. Pai stai așa, sunt aici de luni până vineri, abia am timp să îmi văd familia și îmi iei și amărâtul ăla de week-end de 2 zile? Da, da, știu 2 zile pe an, dar boss pentru mine zilele astea sunt extrem de importante. Mai ales acum de când am copil, weekend-ul este pentru familie, conectare și reconectare. Și nu mă interesează cine ce părere are despre asta. Da, fă-l oricând de luni până vineri și mai discutăm.

Alte lucruri pe care nu le înțeleg sunt  jocurile de societate. Nod marinăresc, simplu, complex, permutări de N luate câte K, căutare de comori, competiție pe echipe. Măi, stai așa, lucrez în multinațională sau unde? Nu vreau să mă duci la mare ca să caut comori, vreau să lâncezesc pe un șezlong cu ochii pierduți în valuri, dacă altceva nu îmi poți oferi. Sau poate sunt eu mai atipică, este și asta adevărat.

Mulțimea. Uuuf. Mulți oameni în același loc și cei mai mulți necunoscuți. Pentru că bisericuțe. Și pentru că dacă lucrezi într-o clădire cu 30 de etaje nu ai cum, chiar nu ai cum să îi cunoști pe toți. Și în fond, chiar îți dorești să îi cunoști pe toți? Ai nevoie să îți încarci memoria cu așa ceva? Urăsc aglomerația, înghesuiala, hărmălaia. De ce să suport o adunătură de 50-10-150-400 de oameni când eu tot cu 10 socializez?

Așa sunt eu, sunt convinsă că fiecare are motivele lui pentru da team-building și sper că altele decât cele enumerate mai sus pentru care eu spun NU team-building-ului.

Oare pandemia ne-a făcut mai ospitalieri?

Știți că toată lumea spune că noi suntem un popor ospitalier? Da, cam asta cred și eu, dar mai puțin partea de turism și servicii. Acolo dacă se poate chiar să jecmănim la propriu clientul. Ei, nu mă pot chiar pronunța dintr-o singură experiență, însă pot spera cu siguranță.

Am apreciat mereu turismul din Grecia în care m-am simțit binevenit și apreciat ca turist fără nicio excepție. Unde de câte ori  închiriam ceva și depăseam timpul cu 5 minute, nu m-au taxat încă o jumătate de oră în plus sau chiar o oră. Lucru care n-a fost niciodată valabil pe plaiurile mioritice. Aici m-au taxat ora și dacă întârziam un minut. Nu promovez întârziatul pe care de altfel nu îl apreciez deloc. Ba din contră, eu chiar urăsc să întârzii undeva și nu am răbdare deloc când stau și aștept după alții care nu sunt punctuali. Altceva vreau să spun aici, faptul că la noi se profita de orice ocazie pentru a mai stoarce ceva de la client.

Am fost ieri în Mogoșoaia, domeniul acela mare și plin de iarbă unde evadează bucureștenii și împrejurimile Bucureștiului, știți voi despre ce vorbesc. Ei bine, acolo am închiriat pentru o jumătate de oră o bicicletă dublă (cred că bicicletă se numește). Am venit înapoi cu 10 minute peste timpul stabilit, dar nu am întârziat, am zis ca vom pedala cât vom putea și plătim peste ce depășim. Ei, ce credeți că s-a întâmplat? Doamna care ne-a închiriat bicicleta a spus că pentru 10 minute nu este nicio problemă și că nu avem nimic de plătit. WOW. Da, chiar am fost șocată pentru că nu îmi amintesc să fi primit ceva în calitate de client la noi în țară. Doar că doamna de ieri a considerat că nu se îmbogățește dacă îmi ia mie banii pe încă o jumătate de oră sau poate s-a gândit să mă câștige de client, nu știu. Îmi închipui că probabil afacerea ei nu a excelat în perioada de izolare, dar poate pe undeva a început să apară umanitatea în sistemul serviciilor oferite clienților.

Așa că da, dacă aveți posibilitate și puteți mergeți să închiriați biciclete, bărci, karturi și ce se mai închiriază pentru că înseamnă o mână de ajutor pentru orice afacere care a încercat să supraviețuiască în această perioadă. Și poate găsim din ce în ce mai des servicii de calitate, respect pentru client și de ce nu, umanitate.

Am citit: Agonie și extaz – Irving Stone

Am citit acum câțiva ani cartea asta pe care am primit-o de împrumut și cu recomandarea la purtător de la o colegă. Mi-a povestit puțin înainte și când am auzit eu așa că este vorba despre Michelangelo și despre viața lui, m-am cam desumflat puțin așa. Eu și arta nu suntem extrem de compatibile. Bine, cred că ea nu este cu mine, că de altfel eu chiar pot aprecia trei fructe într-un bol care se intitulează fix așa: trei fructe în bol. Aia zic.

Dar, eu am rămas cu gândul la artă și am ratat partea cu viața artistului, care nu avea cum să nu mă captiveze, astfel că această carte a fost fascinantă, a fost încântătoare, a fost o călătorie în timp. M-am văzut în Italia, am mers pe drumul pictorului cu ochii minții, am vizitat Toscana.

Irving Stone reușește nu doar să creioneze arta și să puncteze istoria Italiei în măsura în care urmărește viața lui Michelangelo din copilărie, primele întâlniri cu pictura, primul contact cu marmura, primul lui sponsor și până la maturitate, dar și să arate latura umană a vremurilor și chiar a artistului, frământările lui, modul în care s-a perfecționat, ajutorul pe care l-a primit.

Un roman discret despre iubire, de la iubirea adolescentină, până la iubirea matură. Michelangelo nu a iubit multe femei, însă a avut câteva pasiuni – în mare parte platonice – pe care autorul le aduce în atenția publicului.

Artistul a avut o viață longevivă, a trăit aproape 90 de ani și a dat Italiei capodopere apreciate până astăzi. A fost sărac, a câștigat bani, a fost aproape de faliment din cauza lipsei comenzilor. A mers personal să își aleagă marmura din care a scos creații nemuritoare. Și deși nu îi plăcea să picteze, orice provocare a fost privită ca o luptă a lui cu sinele pentru a-și demonstra și pentru a demonstra că este cel mai bun, de altfel,  colaborarea avută cu Papa Iulius al II-lea a dus la nașterea frescei din Capela Sixtină.

Au fost câteva lucruri care m-au frapat și care mi-au rămas în memorie, două mai exact. Pe vremea aceea a sec al XVI-lea, picturile și sculpturile erau reprezentate de oameni acoperți din cap până în picioare, nu se distingea nimic de sub hainele lor. Nu mușchi, nu mișcare, nu tendoane, nimic. Lucru care l-a nemulțumit pe Michelangelo. El voia expresivitate în creațiile lui, nu ceva tern. Avea nevoie de studiu. Și studiu a găsit disecând cadrave noaptea la lumina lumânării pentru a înțelege corpul uman. Pentru a ști cum să lucreze mușchii și pentru a pune viață în lucrările sale. Lucru pe care de altfel l-a reușit. S-a diferențiat de restul artiștilor vremii prin nuduri pline de viață, lucru care i-a adus bineînțeles și hula vremurilor. După ce l-a sculptat pe David, timpul s-a împărțit între înainte de David și după David (cam cum e la noi acum, înainte de pandemie și….și după pandemie nu avem încă). Celălalt lucru care mi-a rămas în memorie a fost cumva competiția dintre Michelangelo si daVinci. Michelangelo era dedicat total muncii sale, fără distracții, cu enorm de multă pasiune și patimă pentru ceea ce făcea. În contradicție, Leonardo DaVinci era mereu înconjurat de oameni și de veselie, era mereu în căutare de noi experiențe și experimente, lucra pe mai multe planuri. Ca principal competitor al lui Michelangelo și el expunea fidel realității mișcarea în lucrările proprii, Michelangelo fiind convins că făcuse disecații. Lucru care era adevărat, doar că pe animale și nu pe oameni. Într-o confruntare între cei doi, DaVinci îi oferă lui Michelangelo un sfat pe care acesta îl înțelege mult mai târziu: să te gândești și la cei ce vor veni (este un citat aproximativ, din memorie, îl explic imediat). Adică dacă tu ești cel mai bun în domeniul tău și descoperi tot ce se poate descoperi și mai și reproduci tot ce se poate reproduce, este clar că pentru generețiile următoare nu mai rămâne nimic. Nimic de făcut, nimic de descoperit, nimic de interes. Ești cel mai bun, dar lasă ceva și pentru viitor. Din fericire, noroc că de la generație la generație se descoperă noi tehnici, se schimbă gusturi și astfel lucrurile ajung să evolueze.

Merită acest roman. Măcar pentru istoria artei, dacă nu pentru arta în sine. Și dacă nici pentru aceasta, măcar pentru minunata călători în Italia în alte vremuri.

Citiți. Nu doare, ba este chiar plăcut.

Tata nu e mereu lângă mine…

…dar este întotdeauna cu mine. Este o carte scrisă de Heidi & Daniel Howarth și se încadrează în categorie de vârstă 3-7 ani.

De câte ori nu ați auzit copilul rugându-vă să nu mergeți la serviciu și să stați cu el acasă? Sau spunând că nu mai vrea să munciți, ci să vă jucați cu el? De multe ori sau de puține ori?

Știu că pandemia aceasta a adus acasă mulți părinți, însă muncitul de acasă nu este chiar stat și jucat cu copilul acasă, este ceva diferit. Chiar dacă există prezență fizică, nu există și atenție pentru copil. Pe de altă parte au fost și foarte mulți părinți care au lucrat în toată această perioadă.

Cartea aceasta ajută. Nu este o poveste vindecătoare, dar este o poveste care merge pe două planuri:

  1. Pentru situația în care părinții merg la serviciu. Ajută copilul să înțeleagă importanța locului de muncă. Faptul că mâncarea de zi cu zi trebuie achiziționată. Faptul că la serviciu sau drumul până acolo poate fi plăcut pentru părinte, dar poate fi și greu.
  2. Pentru situația în care urmează să vină în familie un nou membru. Știm din auzite unii, din experiența proprie alții că venirea pe lume în familie a unui bebeluș tulbură foarte tare copilul născut primul. Această carte deschide ușa pentru o astfel de discuție. Nu este o carte destinată întru totul acestui subiect, dar oferă o breșă în această direcție.

Cartea nu este greoaie, se citește ușor, este foarte colorată, protagonistul este un ursuleț care se hotărăște să își urmărească tatăl ca să afle de ce pleacă în fiecare dimineață foarte devreme și vine acasă seara foarte târziu și obosit. Aventura aceasta i-a oferit atât timp cu tatăl cât și experiențe noi.

Noi am discutat pe marginea cărții, voiam să văd ce a înțeles copilul din ce am citit și voiam să aflu ce simte în legătură cu faptul că tatăl merge zilnic la muncă, deși bănuiam pentru că își mai exprimase dezacordul. Și cum orice subiect discutat și dezbătut scade din intensitate, nici acesta nu a făcut rabat de la regulă. Nu vă imaginați că am citit o carte și copilul s-a luminat brusc de cum stă treaba. Nu. Dar acceptă mai ușor subiectul și își amintește de exemplele din carte atunci când este cazul. Poate ajută că a aflat și că nu este singur în toată această treabă.

Spor la citit!

De ce țipă oamenii când vorbesc la telefon?

Dacă aflați să-mi spuneți și mie.

Ați observat că oamenii când nu aud au tendința de a vorbi mai tare? Ei, dar ce spun eu vorbit mai tare, că unii răcnesc de îmi crapă urechile. Mai ceva ca pe stadion. De am mereu impresia că se antrenează să scandeze la vreun concert ceva.

Cred că asta se cam întâmplă și cu vorbitul la telefon: eu nu aud, deci țip. De fapt chiar am întrebat pe cineva la un moment dat de ce țipă când vorbește la telefon și mi-a răspuns senin că nu țipă. Ăăăă dar, ce faci atunci? Vorbesc mai tare că nu aud (mda, tu nu auzi, ălălalt poate că stă bine la capitolul acesta). Saaau să mă audă că locuiește departe de mine. Ei da, iată, cu așa explicație nici nu îmi mai trebuie altceva. Chiar nu mă gândisem că ăștia când au inventat tehnologia asta nu și-au pus și problema că oamenii nu vor vorbi la telefon din proximitate și că vor fi nevoiți să zbiere ca să se audă.  Cred că buciumul încă ar fi făcut ravagii în zilele noastre. Pentru cei care nu știți ce este un bucium, dați o căutare pe goagle.

Am văzut și tineri urlând la telefon și nu păreau supărați de să zici că ar fi fost o scăpare. Nope, așa păreau ei ok cu decibelii respectivi. Dar, cel mai des îi văd și aud pe cei trecuți puțin prin viață, să spunem că au sărit pragul de 50 de ani. Pur și simplu se transfigurează la față, se încruntă și… țipă.

Discuțiile prin mijloacele publice de transport în comun sunt un deliciu, dar un afront atât de mare adus urechilor, cel puțin ale mele suferă de fiecare dată când o tăntică are ceva de discutat via telemobil.  Așa aflu fără să vreau cum este vremea, ce a mâncat la prânz și ce are în program pentru cină, măcar aici să zicem că poate îmi mai dă niște idei. Restul, nu mă prea interesează. Pe unii îi aud și dacă am căști în urechi.

Discuțiile cu cineva de la țară sunt și mai interesante. Oamenii de la țară sunt considerați și mai surzi dacă este să ne luăm după gradul de decibeli care ies din gâtlejul  celui pe care îl aud eu.

Dar, cel mai rău este când celălalt chiar nu aude și îți spune în mod repetat să vorbești mai tare și te trezești țipând de te doare gâtul, iar celălalt tot neauzit rămâne. Deh, pe vremea porumbelului voiajor cred că era mai simplu.

Acum, imaginați-vă cu tot statul acesta în casă că oamenii au vorbit la telefon pe lângă geamuri sau prin balcoane și cam cum și ce au auzit urechile mele sensibile. Nu are nicio importanță că eu locuiesc la etajul zece și că îi aud și pe cei de la scara alăturată. Nu eu am urechile sensibile și auz de iepure, ei vorbesc foarte tare. Clar, am stabilit, eu sunt ok.

În final, puțină cultură zic. Conform articolului de aici cuvântul alo a fost folosit de Edison, fiind un apelativ pe care britanicii îl foloseau la vânătoarea de vulpi.

imagine de pe cunoastelumea.ro

O mână întinsă

Eu nu cer ajutor. Niciodată nu am cerut. De niciun fel. Eu trebuie să am totul sub control ca să pot funcționa și trebuie să pot și când simt că sunt pe margine. Nu am opțiuni. Nu prea multe. Nu prea multe pe care să le accept în tot cazul. Poate că oamenii are fi dispuși să mă ajute dacă i-aș lăsa. Dacă aș spune, dacă aș cere. Ori, eu am spus că sunt ok chiar și atunci când îmi era până și mie evident că sunt în depresie. Dar, a trecut. Toate au trecut. Au făcut loc altora noi și tot așa. Un ciclu continuu să nu mă plictisesc.

Doar că uneori este bine să mai și recunoști că nu îți este bine. Nu doar față de tine, ci și față de cei din jurul tău. Uneori o gură de oxigen poate însemna o reală mână întinsă. Iar o mână întinsă aduce liniște și uneori un alt punct de vedere, chiar dacă nu îți pune rezolvarea pe masă.

Să cedez controlul aprinde în mine o luptă aprigă, însă când reușesc să fac treaba asta, vine la pachet și cu o eliberare. Pentru scurt timp, dar vine.

Mi-ar fi plăcut sau poate că ar fi fost bine ca până la vârsta asta să fi învățat să pierd, să accept eșecul, să văd oportunitatea și nu hăul. Să nu sufăr pentru o notă mică în școală, că viața oferă suficiente momente în care să cunosc suferința într-o formă sau alta.

Controlul este ceva rău, te mănâncă încet dar sigur, te macină pe interior până nu îl mai poți lăsa din mână. Acaparează viața și lasă urme pe unde trece. Eu încerc să renunț la control. Nu de tot. Puțin câte puțin cât să simt că tot eu dețin controlul, dar un control mai cumpătat.

Când cad știu că este tot timpul o mână întinsă pregătită să mă prindă. doar să îi permit.

Să îmi dau voie să respir mai des.

Mulțumesc pentru mâna întinsă.

Ceva schimbări sunt, să vedem cât or să țină

Am mai zis eu pe aici că pandemia asta a adus pentru mine niște modificări pe care le apreciez și pe care sper să le mențin cât mai mult, dacă nu chiar definitiv.

Intrând recent și prin altfel de magazine, nu doar cele alimentare, am observat o tendință pe la toate casele de marcat că nu mai sar casierele pe tine să-ți smulgă din mână cardul ca să-l bage in POS, ci te lasă pe tine să faci asta, te îndrumă, îți arată, dacă este cazul. Pe când, înainte de pandemie cam toate aveau tendința în sens invers, să facă ele treaba asta. Cred că de fapt nu aveau răbdare cu vârstnicii sau cu cei care nu se descurcau și erau sătule să mai tot dea explicații și le intrase cumva în reflex. Cel puțin la Mega (pe care îl frecventez extrem de des în materie de cumpărături uzuale), aproape toate casierele întindeau mâna după card. Și de fiecare dată mă gândeam dacă arăt a ceva cu probleme la căpuț de nu aș fi capabilă să îmi folosesc propriul card. Ori cardul bancar este mai ceva decât buletinul. Cum să-l las din mână? Acum în schimb mă amuză că toate doamnele se feresc să mai pună mâna pe card. Aha, abia acum te-ai gândit! Bine și acum. Mă bucur că nu mai există contra asta de dă cardul,  nu dau cardul și acum mă simt și eu proprietara propriului meu card și nu mai trebuie să mă uit urât cum făceam atunci când ele puneau mâna pe card. Că și eu mă săturasem să spun că plătesc eu. Cardul meu, operațiunea mea, ce mama mă-sii!?

În schimb, la pâine lucrurile stau mai rău decât speram. De regulă iau pâine de la un magazin din zona pieței, care doar cu asta se ocupă: vinde pâine și produse de panificație. Doamna de acolo nu are nicio treabă cu niciun fel de normă de igienă. Cel puțin nu atât cât văd eu. Pâinea se servește cu mâna goală, aceeași mână cu care ia și banii, cu care dă și rest, cu care se șterge și pe față și pe care o pune și pe tejghea. Nu vă faceți iluzii că nu știu sau nu îmi imaginez prin câte mâini trece pâinea aia sau câte căzături își iau unele pâini. Pur și simplu consider că eu nu ar trebui să văd asta. Mă deranjează neglijența asta. Și nu, atenționarea nu a schimbat nimic.

Altfel, sigur sunt și părți bune.

Am citit: Grace, Prințesa de Monaco

O poveste tristă, tragică, dar fascinantă. Și cum pe mine mă încântă poveștile de viață ale oamenilor, astăzi povestesc despre Prințesa de Monaco. Povestea ei a revenit în atenția presei mai ales atunci când Prințul Harry al Marii Britanii s-a căsătorit cu Meghan Markle, o americancă ce a devenit prințesă. America dădea a doua femeie, a doua actriță în rol de prințesă. Cu toate că cele două nu pot fi comparate, speculațiile au fost pe primele pagini ale ziarelor.

Am citit în urmă cu ceva vreme cartea scrisă de Jean Des Cars- Grace de Monaco – Povestea unei prințese – și mi-a plăcut tare mult, cu toate că mi-a părut rău de finalul tragic pe care l-a avut.

Grace Kelly a fost actrița pereferată a lui Alfred Hitchcock distribuind-o în mai multe filme și avea și motive să o facă. A fost câștigătoare a unui Oscar si a trei Golden Globe fiind pe placul criticilor de film. În 1955 îl întâlnește pe Prințul Rainier al III-lea la Festivalul de la Cannes. S-au întâlnit în secret, apoi au făcut relația publică și în final s-au căsătorit, nu înainte ca ea să facă un test medical prin care să ateste că poate oferi moștenitori.  Titulatura care i s-a păstrat din momentul în care a devenit prințesă consoartă și până astăzi a fost aceea de Prințesa Grace, fiind îndrăgită de întreg regatul.

Cartea vorbește despre viața lui Grace Kelly, atât actrița, cât și Grace Kelly Prințesa de  Monaco. Decizii, apariții publice, îngrijorări, interviuri oferite presei.

O prințesă extrem de iubită de poporul care a adoptat-o imediat să le reprezinte interesele în calitate de consoartă a prințului.

Sfârșitul ei tragic a rămas în memoria colectivă, la fel ca și sfârșitul prințesei  Diana. Amândouă decedând în urma accidentelor rutiere. Prințesa Grace a murit la 53 de ani lăsând în urmă multă confuzie și extrem de multe speculații. Nici astăzi nu este clar dacă a încurcat pedala de frână cu cea de accelerație, sau dacă a încercat să se sinucidă deși era în mașină cu fiica ei cea mică, sau dacă a suferit o comoție cerebrală sau chiar un infarct. Oricât au săpat toți cei care au scris cărți sau documentarii, nu au reușit să aibă o concluzie clară legat de evenimentele de la acea dată.

Povestea de viață a lui Grace Kelly a inspirat femei din întreaga lumea, a făcut cerneala să curgă, a fost protagonista unor cărți și a unor documentare, a influențat filme post mortem așa cum a fost star de cinema înainte să fie prințesă și a rămas în memoria colectivă ca un etalon de frumusețe, stil, grație și promotor al actelor de caritate. Și de ce nu, o poveste de viață unică.

Au, mă doare tigrișorule!

Au, mă doare tigrișorule! este o carte pentru copiii scrisă de Annet Rudolph și se încadrează în categoria 2-5 ani. Dar, știți cum este cu categoriile astea că depinde de la copil la copil, am tot zis eu pe aici treaba asta.

Este o carte colorată, animată, veselă și plină de boli imaginare ale micuților care se joacă de-a doctorul și pacienții ca la carte. Au panou, registru, medicament și multe probleme medicale.

Este o carte minunată pentru copiii care au nevoie de încurajări atunci când merg la medic pentru un control de rutină sau mai dramatic, pentru vaccin. Și mai este la îndemână pentru discuții și pentru cei care dramatizează prea tare atunci când se lovesc puțin.

Tigrișorul este medic, se numește Mușețel și își consultă prietenii diagnosticându-i și unde este cazul administrând un sirop dulce preferat de toți micii pacienți.

Toate consultațiile merg șnur până în momentul în care apare o situație reală și toți prietenii se mobilizează să o rezolve. Chiar dacă sunt mici, sunt extrem de pricepuți de la bandajat, la încurajat și la suflat peste rană ca să nu mai usture. Și asta pentru că de regulă copiii copiază comportamentul părinților în diverse situații. Așa cum este părintele într-un moment de stres, așa este și copilul. Comportamentul copilului depinde doar de comportamentul nostru.

Spor la citit!

Șoferi, nu mai stropiți pietonii că luați amendă

Că tot plouă de atâta timp de am impresia că ne pregătim pentru vreo Arcă sau ceva de genul, am dat zilele astea peste articolul acesta legat de șoferii care stropesc pietonii. Habar nu aveam că există un cod rutier în acest sens. Cică nu ai voie să stropești cu intenție pietonul că riști amendă între 1500 și 3000 lei. Asta dacă pietonul fleșcăit tot, reține numărul de înmatriculare, ia și un martor cu el și se prezintă la poliție unde depune o plângere. Trist, frumos, dar…România. Hai, că a ieșit o antiteză frumoasă.

Cum eu nu știam de existența acestui cod rutier, sunt convinsă că mulți ca mine sunt: habar nu au. Deci, caz rezolvat.

Pe de altă parte, șoferul ăla care trece prin balta cu viteză luminii, tot așa și dispare. N-ai tu timp să reții nr de înmatriculare nici să vrei. Că nu știi ce să faci mai întâi când simți pe piele jegul ăla rece de pe jos, asta dacă nu cumva ai noroc și rămâne totul doar pe haine. Eu nu prea am noroc din ăsta. Încerci să te aperi de jetul care țâșnește spre tine, încerci să te cureți, să evaluezi pagubele, chiar dacă ai văzut mașina, nu ai timp să memorezi numărul că ăla a și dispărut, nu te așteaptă pe tine. Eu îi urmăresc pe cei care vin cu viteză și încerc să parez cu umbrela, asta atunci când plouă și am umbrela deschisă, că altfel n-am timp să o folosesc. Treaba asta ajută doar dacă nu sare apa de pe jos mai ceva ca la fântâna arteziană de să-ți asigure și o baie la cap.

Pe undeva toată treaba asta cu amenda, cu codul rutier mă cam deranjează. Cumva mi se pare mai facil să pui de niște amenzi decât să asiguri o infrastructură cum trebuie. De ce avem numai bălți peste tot când plouă? Și nu vorbesc de cantități industriale de apă picate din cer,ci de o ploaie normala de vară sau de primăvară. E plin de bălți după astfel de fenomene meteo absolut normale. Gropi care se umplu cu apă, asfalt denivelat, canalizare care dă pe-afară. Ce să mai, știm cu toții cum e.

Nu caut scuze șoferilor. Foarte mulți sunt idioți cu o gândire de puberi care simt reale plăceri când băltesc un om de sus până jos. E amuzant. Și să știți că neatenția nu este o scuză. Scuze boss, n-am știut că vine o baltă aici în intersecția asta semaforizată, unde eu am intermitent verde și mă duc ca boul cu viteză fix prin mare baltă. Aaa ia uite câți fraieri așteptau să traverseze. Hă hă hă acum vor fi fraieri și uzi. Hă hă hă.

La mine aici unde locuiesc eu, într-un minunat cartier căruia nu îi spun numele, să îl numim generic Dr Taberei, când plouă, când ninge dar nu se depune zăpada, când se topește zăpada depusă, probabil și când strănută primarul, avem întinderi de apă. Undița și peștele lipsesc, altfel condițiile sunt îndeplinite.

N-o să se facă nimic cu legea asta. Nu vor fi mulți, asta în caz că o fi fost vreunul până acum care să meargă să depună plângere pentru o fleșcăială. Te scuturi, te ștergi pe cât se poate și te duci în treaba ta. Doar șoferul este șofer. El până și pe trotuar are prioritate. Și dacă nu are te claxonează.