Nici zece pandemii nu ne schimbă nouă metehnele

Scriam aici despre ideea revelatoare de grădiniță online și de cât de minunat este să faci pe educatorul. Să ne înțelegem, mie îmi plac acivitățile și sunt genul de părinte care face foarte multe lucruri cu propriul copil, însă nu îmi plac lucrurile impuse. Nu mă deranjează să fiu educatorul copilului meu, pentru că oricum sunt într-o oarecare măsură și la un anumit nivel, dar vreau să fac lucrurile cum vreau eu. Lucru de care nu mă oprește nimeni oricum, doar că îmi doream și ca ministerul să vadă lucrurile într-o altă lumină pentru grădinițe și pentru clasele mici. Nu doar să se spele pe mâini, gata, totul online, ne-am făcut treaba.

Ieri a fost ziua destinată reînscrierii la grădiniță pentru grupa din care face parte și copilul meu. Pentru cei care nu mă cunosc și aterizează din întâmplare pe aici, fac o paranteză și spun că al meu copil merge la o grădiniță de stat și este ok. Îi este dor de colegi și de doamnele educatoare. Nu are nicio traumă, nimeni nu a lovit-o, nici măcar colegii ei mici și de grabă nevorbitori nu au lovit-o. Îi place la grădiniță și îi plac activitățile. Nu aș putea spune că este un sistem ideal și că funcționează brici, însă se schimbă lucrurile și la stat. Și sunt de părere că ar trebui să vorbim mai mult despre ce se întâmplă bine în sistemul de stat și să semnalăm (cum fac eu azi) ce nu este în regulă pentru a face din instituțiile de stat un loc mai bun pentru copiii noștrii. În fond, nu toți oamenii își permit să își trimită copiii în sistemul privat și oricât de frumoase sunt poveștile din acest sistem, realitatea majorității este alta. Se poate și la stat, credeti-mă și se poate și frumos.

Mbon, revenind, reînscrierea a fost online. Yuhuu. Am descărcat o cerere, am completat-o, semnat-o, scanat-o și retrimis-o. Acum, cu printat și scanat a trebuit să se descurce fiecare. Daaar, reînscrierea nu se termină aici. Acesta a fost doar primul pas. La toamnă, când sperăm că viața noastră se va relua din punct de vedere a ne-distanțării sociale, va trebui să ducem dosarul complet. DOSARUL. Acel dosar, veșnicul dosar. Am dus un dosar la înscriere, cu toate actele necesare, cu certificatul de naștere al copilului. Anul acesta, la reînscriere, va trebui să avem același dosar. Fix același. Cu același certificat de naștere al copilului. Care ce să vezi, nu se modifică de la un an la altul. De ce să duc altul? Îl pierd pe acolo pe la grădiniță și vor altul? La fel și cu adeverințele de la serviciu, care oricum nu știu la ce folosesc. Cu ce ajută și pe cine să știe grădinița unde lucrez eu sau cu ce mă ocup? Dar, atâta timp cât nu se modifică nimic, de ce trebuie să aduc alte adeverințe?

Mă așteptam ca după toată perioada asta în care statul a simplificat lucruri și s-a putut și au funcționat să le păstreze așa. Dar, de unde? Revenim la normalul ăla de dinainte de pandemie în care ne doream schimbări și ele nu veneau. A venit pandemia, au venit ceva schimbări cu care ne-au dat pe la nas și după ce s-a ridicat pandemia, am luat-o de la capăt. Unde sunt simplificările? De ce nu putem funcționa fără dosar cu șine? De ce nu putem depune acte online? De ce nu putem face înscrieri și reînscrieri online? Încă aștept ca până în toamnă ministerele să își revizuiască metehnele și să trăim și noi modern indiferent că este sau nu pandemie.

100!

Da, astăzi s-au împlinit fix 100 de texte publicate. 100 de texte scrise aproape zi de zi. 100 de idei. 100 de gânduri în conținut creativ.

Am început timid pe la începutul lunii februarie, când cea mai cruntă pandemie din istoria lumii avea să ne schimbe definitiv viețile. Am început cu extrem de puțini cititori și cu idei îndoielnic puse în pagină. Și nu-i ușor să scrii aproape zilnic ceva nou când stai doar în casă.

100 de texte mai târziu, am în continuare puțini cititori. E ok, măcar am timp pentru ei. Ideile s-au mai așezat, paginile s-au mai conturat, gândurile tot învolburate.

Am scris despre mine și despre lume, am scris cu ironie și cu amuzament, am scris cu o sprânceană ridicată și cu dorința de mai bine. M-am așezat în paginile de aici și m-am lăsat citită cum n-am făcut-o niciodată în viața mea. Mi-am creat o rutină și o disciplină de care nu mă credeam capabilă.

Așa, s-au adunat aici în 100 de publicări, texte despre mine, despre amintirile mele, povești cu iz de realitate, jocuri, jucării și activități, bunătăți de pus pe masă și mai ales idei de prin cărți. Cărți pentru cei mici și pentru cei mari. Cărți inspiraționale, cărți amuzante, cărți triste și SF-uri. Toate mi-au adus mie bucurie sau introspecție și dintre toate, sper ca cel puțin unele să inspire măcar pe unii dintre cei care ajung pe aici să le deschidă paginile.

Voi continua să scriu așa cum simt eu, așa cum îmi face mie bine și despre ce consider eu că merită să scot emoții sau zâmbete din tastatură.

La mulți ani dragă site, la mulți ani jurnal public, la multe texte interesante și la multe texte incitante.

Grădinița online, o găselniță a ministerului educației.

Am tot citit în ultima vreme despre școala online, despre cât de greu le este părinților, despre cât de inutilă este pentru clasa pregătitoare această școală online.

Despre cum niște cursuri care se terminau in 3-4 ore la școala tradițională, la cea online se termină în 5-6 ore, pentru că online-ul are nevoie de pauze. Despre cât de copleșiți sunt copiii de teme și cat de superficial sunt explicate unele lecții. Despre cum părinții oferă mai mult ajutor decât o făceau înainte. Unii dintre ei nici nu se mai pricep la funcții sau fracții sau la complementul direct.

Însă când începuse să vuiască în jurul meu treaba asta cu școala, nu mi-a trecut niciodată prin cap, nici măcar o secundă că se va extinde și la grădiniță.

Eu am un copil în grupa mică la grădiniță care a reușit anul acesta școlar să meargă în colectivitate cu toate adunările posibile, cel mult trei luni din septembrie și până s-a închis tot. Că așa-i cu sistemul imunitar și cu începutul, se lasă cu multe lipsuri. Cel puțin în cazul nostru așa a fost.

Și după toată treaba aceasta m-am trezit în școala online la grădiniță grupa mică.

De pe la începutul perioadei de stat în casă, când școala și nici grădinița nu se mobilizau în niciun fel, copiii aveau energie și chef să facă lucruri, am căutat și am făcut și noi o grămadă de activități și le-am publicat aici pe toate cele făcute cu cei mici, atât eu, cât și voi. După două luni de stat în casă, s-a mobilizat și ministerul, am fost întrebați de la grădiniță dacă avem sau nu dispozitiv pentru cursuri. Dacă avem internet. Nimeni nu a întrebat dacă avem imprimantă. La grădiniță nu se pune problema să facă pe calculator copilul exerciții, ci să le facă pe foaie, prin urmare, este musai nevoie de imprimantă. Liniște totală în direcția asta.

Mbon, mi-am făcut cont în aplicație, m-am logat, am descărcat temele, am printat și m-am transformat în educatoare. Pentru că ce să vezi, copilul de trei ani are nevoie de îndrumare și explicații, că nu știe ce înseamnă reprezentare grafică și nici încercuirea mulțimilor de câte trei și alte cele. Apoi pozate, nu doar lucrările de artă, ci și copilul când lucrează ca să putem demonstra. Apoi încărcate în aplicație. Și nu doar printuri, avem mișcare, și povești online, și cântece de pe youtube și poezii de învățat, apoi de filmat copilul și încărcat în platformă.

Nu sunt împotriva activităților, că doar făceam și noi destule înainte să se gândească ministerul la noi, sunt împotriva modului în care au fost organizate lucrurile, împotriva faptului că s-a gândit el ministerul să mai încarce puțin părintele. Cu o aplicație care funcționează așa și așa, cu necesitate de internet serios ca să se încarce pozele în aplicație, cu erori, așa merg la noi lucrurile în online.

Acum pe final, copiii mici nu mai au chef de astfel de activități, cel puțin nu zilnic și nu cât sunt încărcate în platformă. Cei care ies afară, vor să se joace în natură, cu mâinile în nămol, cu iarbă, cu flori. Sunt plictisiți și lipsa socializării cu cei de vârsta lor se simte din plin. Le lipsește joaca oricât de mult m-aș juca eu, nu pot înlocui joaca cu copiii de aceeași vârstă.

Înțeleg că nu erau pregătiți, că au făcut și ei ce au putut, că profesorii nu au pregătire în online, dar cu grădinița ce au avut? Cam cum s-au gândit ei că ar pierde copiii de grădiniță dacă nu am demonstra cu poze că ei chiar fac activități?

Când oamenii nu respectă reguli, virusul nu este în pauză

Săptămâna trecută când am fost in supermarket era o relaxare totală. Ok, așa e la noi când ieși din starea de urgență, iei o mică pauză și abia apoi intri în starea de alertă cu tot cu regulile aferente. Ceea ce înseamnă că acum este obligatorie purtarea măștii în spații închise. Așa că weekend-ul acesta am mai dat o tură scurtă prin două magazine. Nu ca să inspectez lucrurile, nici ca să mă plimb, ci pentru că aveam nevoie.

Oamenii au rămas tot relaxați, nu în număr la fel de mare ca la ultima vizită, dar suficient. Acum cei mai mulți își țineau masca sub nas și mai puțini sub bărbie. Și nu mai erau oameni care să nu aibă o mască la purtător. În calitate de client în magazin alimentare, nu ar trebui să stai zece ore, că doar nu procrastinezi acolo. Ai listă, măcar mentală, se presupune că nu ești la prima vizită, știi cât de cât pe unde sunt toate cele așezate și purcezi la treabă. Nu ar trebui să te deranjeze zece-cinsprezece minute purtatul unei măști. Și dacă te deranjează, sigur nu o să mori. Și da, ce să vezi, poți să vorbești la telefon și dacă ai mască pe ovalul ăsta numit generic față.

Vorbesc de magazine din afara Bucureștiului, încă nu știu cum stau lucrurile în Capitală, sper doar că oamenii sunt mai responsabili în buricul târgului. Am observat dintotdeauna că în orașele mici oamenii încearcă să încalce reguli sau mai bine zis să le ignore. Că dacă sari peste ele, e ca și cum nu există reguli, doar este bine știut.

Am citit: Cărțile Ioanei Chicet Macoveiciuc

Deși Ioana alias Prințesa Urbană are ștate vechi în blogging, eu am descoperit-o de doar câțiva ani. Tot de câțiva ani a și devenit scriitoare și scrie frumos, emoționant, uneori amuzant. Și le voi lua pe rând.

Am citit prima dată acum vreo trei ani O să te tin în brațe cât vrei tu și încă o secundă. Este o carte care începe extrem de emoționant cu o dramă personală, iar eu am o slăbiciune pentru dramele personale. Cartea este cumva o culegere de texte de pe blog, cel puțin așa pare, nu știu dacă este integral așa, că nu am citit tot blogul cap coadă. Mi-au plăcut și poveștile cu și despre copil și replicile inteligente și amuzante ale copilului. Asta trăiesc și eu în prezent și nu mă satur de această experiență, plus că mă și amuză extrem de mult.

Apoi am citit Miercuri, respirăm. Este o carte ușurică despre sarcină și maternitate. Despre angoase și bucurii. Este ușor amuzantă și cursivă. Pe undeva am simțit nevoia de volumul doi ca să aflu cum au decurs viețile prietenelor care s-au cunoscut cu ajutorul sarcinilor.

Apoi a apărut Când la capătul celălalt al iubirii nu a mai fost nimeni. Cine citește pe aici frecvent, știe că am o mare pasiune pentru titluri. Titlul acesta nu m-a inspirat cu nimic, prea lung și prea predicitibil. O carte sensibilă, dramatică cu final fericit. Nu am trăit drame în iubire, nu mă regăsesc în rândurile cărții, deci nu fac parte din publicul targetat. Nu am putut trece această carte prin filtrul personal, unele descrieri ale personajului principal m-au împiedicat să îmi imaginez așa cum fac eu de obicei. Îmi plac cărțile care, chiar dacă sunt ficțiune, să păstreze regulile realității, atunci când nu citesc SF. Nu am citit cea mai recentă carte tipărită și momentan nu o voi face, Semn că te am. Am citit câteva păreri și nu par a mă încadra în publicul țintă, la fel ca și la precedenta.

Cât despre  cărțile pentru copiii, sunt convinsă că sunt minunate. O prietenă mi-a povestit cum al ei copil a desenat pe pereți exact ca personajul Ema, acela a fost momentul în care m-a convins că nu doresc o astfel de influență. Influență care este cert că ar fi putut să vină și din alte surse, dar nu a venit, așa că nu voiam nici o influență dintr-o carte. Recent a picat în mâinile noastre o carte din seria Ema și Eric. Este frumos ilustrată, drăguț scrisă. Nimeni nu desenează pe pereți, însă este cu și despre frați. Nu ne încadrăm în astfel de capitol, iar eu am evitat pe cât posibil discuții despre frați, nu vreau să încep una acum.

Pentru că eu/noi nu suntem în targetul autoarei nu înseamnă că este de necitit. Cărțile sunt bine scrise și chiar știu pe cineva care s-a regăsit în Când la capătul celălalt al iubirii nu a mai fost nimeni. Deci, depinde de experiența fiecăruia.

Citiți. Nu doare, ba este chiar plăcut.

imagine preluată de pe printesaurbana.ro

Cărțile Disney

După ce am citit Psihanaliza basmelor am zis că în casa noastră nu va exista picior de carte Disney, sau filă mai bine zis. Doar că ce să vezi, copilul a început să primească astfel de cărți și a început să fie extrem de fascinat de aceste povești intens colorate. Apoi am primit de la veri, că ei s-au făcut mari, colecția de la Adevărul și fascinația pur și simplu a crescut. Și deși am zis să citim când va fi timpul, poveștile întregi ca să tragem învățămintele potrivite, am ajuns să citim până la urmă aceste povești fracționate, dar foarte frumos desenate, exact ca în desene. Sper ca treaba asta să nu ne țină în raft basmele pe care le avem deja și să nu le refuze la citire. Vom vedea.

În caz că ați mai vrea să citiți ceva și nu știți ce, puteți încerca această colecție de cărți Disney. Am văzut că sunt copiii fascinați de ele până spre zece ani. Noi am completat cărțile cu câte un desen, astfel am trecut de la pasiunea pentru Clopoțica la pasiunea pentru Doamna și Vagabondul și deși speram să scăpăm de isteria produsă de Frozen, ei se pare că abia de acum începe să se manifeste.

Acestea sunt câteva pe care le tot rotim în ultimele luni, asta după ce a renunțat la Nemo și la Cartea Junglei. În curând vom trece si la celelalte pe care le-am păstrat și pe care le voi completa ulterior aici pe pagină.

Scurt pentru astăzi pentru că nu am ce să povestesc depsre Disney. Sunt Disney și atât.

Ce faceți domnilor cu temperatura oamenilor?

Ce faceți acolo la supermarket cu temperatura noastră? O luați și o puneți în rafturi la vânzare? Să cumpere altul temperatura mea proprie și personală? Și pe ce raion o puneți? Că eu vreau să știu. La frigidere la lactate să înghețe acolo? Sau pe raft lângă orez să se scurgă? De ce să îmi luați mie temperatura? Ha?

Deși inițial am făcut ochii mari, apoi am râs amar că ce naiba mai poți să faci? Nu știți despre ce este vorba? Niște cetățeni au făcut scandal la intrarea într-un supermarket că nu vor să li scaneze temperatura. Unde? În buricul târgului, capitala noastră cea de toate zilele, că doar aici oamenii sunt cei mai adunați de peste tot, relaxați și fără treabă încât au timp să abereze. Dacă nu s-a inventat deja, aștept mișcarea antiscanare temperatură. Păi ce facem, ne jucăm?

Din ce am văzut eu, scanarea se face în dreptul frunții, dar de la distanță, nu te atinge, nu-ți ia nici măcar transpirația de pe frunte. Și atunci? Cu ce te deranjează? Dacă te punea cu cracii în sus, îți dădea pantalonii jos și îți vâra un termometru în cur, atunci da, înțelegeam, îți încălca niște drepturi, dar așa!?

Eu cred doar că sunt oameni care ar face orice ca să se certe, să aibă un scandal. Au stat două luni sau mai bine în casă, au fost singuri, n-au avut cu cine să se certe și acum că au început să scoată nasul în lume au și motiv de scandal din orice sau din nimic. Cred că toți cunoaștem oameni din aștia pregătiți de scandal la orice oră, cum erau oștenii lui Mircea cel Bătrân pregătiți de bătălie.

Cam atât pentru azi. Țineți pantalonii pe voi!

La mulți ani!

O știu pe ea de copil. Nu de copil mic, ci de adolscentă. Am împărțit aceeași bancă în prima zi de liceu. M-a fermecat de când s-a așezat lângă mine. Mi s-a părut foarte frumoasă. Și foarte cu capul între nori. Chiar mă gândeam, ce mama dracului e în neregulă cu fata asta. Venise mama ei lângă bancă și o întrebase de cinci ori dacă și-a luat cheia, încă de cinci ori dacă are cheia și de alte cinci ori îi spusese să aibă grijă de cheie. Holly Molly what the fuck is wrong here???? Și cu cât calm să răspunzi de cinsprezece ori terorii numită cheie!? O fi fost de aur, mă gândeam sau ceva moștenire de familie. Eram fascinată de importanța acelei chei. Eu, care n-am fost nevoită o secundă din existența mea să am grija vreunei chei, nu înțelegeam. În timp, am înțeles că responsabilitatea unei chei și a intratului în casă în timp util și să nu fii nevoit să o aștepți pe maică-ta pe hol zece ore până vine de la serviciu, e o treabă. Atunci nu știam.

De câte ori citesc câte o carte cu și despre prietenii care încep în adolscență sau în copilărie, automat gândul mă duce acolo, la ea, la noi. Avem atât de multe amintiri încât am putea scrie chiar noi o carte la comun.

Pentru mine perioada liceului a fost una destul de dificilă. Nu făceam parte nici din grupul celor populari, nici din grupul celor de care ai fi putu să te temi. Eram mai degrabă o tocilară care încerca să dea rateuri ca să nu fie luată la ochi prea tare și mai degrabă temătoare decât să inspire teamă. Aveam însă un grup de trei-patru fete care au făcut trecerea mai ușoară. Însă, niciuna nu eram ca Ea. Ea putea fi acceptată în orice tabără și în orice grup, pentru că avea ceva ce nouă, celorlalți ne lipsea: carisma. Și pe carisma asta o are și azi, chiar dacă de mult nu mai este o fetiță de liceu.

Deși textul ăsta pare despre ea, este cumva mai mult despre mine. Scot la suprafață niște amintiri dintr-un timp care a trecut deja de ceva vreme pentru că noi ne știm de aproape douăzeci de ani. Douăzeci de ani în care am avut un traseu separat, dar nu foarte diferit. Am fost mereu acolo una pentru cealaltă, chiar dacă viața ne-a format diferit. Uneori ne-a dat și lămâile diferite. N-am fost mereu la o îmbrățișare distanță, dar am fost la un telefon distanță. Și știu că este una dintre persoanele cărora le pot da mesaj la douăsprezece noaptea și niciodată nu îmi va spune că am deranjat. Pentru că niciodată nu mi-a spus că am deranjat. Și câte fire n-am despicat noi la oră târzie în noapte…

Uneori îmi este dor de noi de atunci. De cum chiuleam și mergeam să mâncăm sacul(cornuri cu ciocolată ambalate în ceva albastru care arăta exact ca un sac. Cred ca erau de la Magic, dar nu sunt convinsă) în Poli. Sau de cum mergeam la una dintre noi și mâncam cartofi prăjiți. Deși noi am stat mereu în poluri opuse ale orașului, iar orașul ăsta nu-i chiar mic.

Ne știm angoasele și minusurile și plusurile. Ne știm gândurile de dincolo de cuvinte. Ne știm limitele. Ne știm începuturile. Noi practic ne-am crescut una pe cealaltă emoțional și ne-am furnizat crâmpee de informații considerate tabuu.

Tu faci parte din mine, din ceea ce sunt eu astăzi. Mai bine de jumătate din existența mea este legată de tine. Și-n orice colț al lumii m-aș afla sau te-ai afla, tot aici vom fi, în punctul ăsta în care oricând putem merge la una dintre noi și să mâncăm cartofi prăjiți cu ketchup făcut din sos tomat și să desfacem fire o noapte întreagă. Pentru că asta ne definește pe noi: niciodată nu terminăm de vorbit 🙂

La mulți ani, Elena pentru ieri și pentru azi și pentru mâine!

Una dintre pasiunile Elenei, alături de cusut și coafat.

Turtele bunicii

Făcea bunica turtele astea mai ales în zilele de post și mai ales pentru luat la munca ce era prestată pe câmp în plină arșiță de vară. Mirosea dumnezeiește când începeau turtele să se coacă domol pe plita încinsă din bucătăria de vară. Erau grăsane și calde și miroseau a mâinile bunicii. Și mâinile bunicii miroseau a făină proaspăt cernută în copaia de lemn.

Miros de pâine proaspătă, miros de lemn ars, miros de iarbă abia crescută, miros de liniște de deal abia circulat. Am sub piele toate mirosurile astea. Ele au pus umărul la ce sunt eu astăzi. Ele au rămas în memoria mea, sunt amintirile mele dragi. Când mai era și pace în suflet. Niciun miros nu poate egala mirosul de pâine proaspătă-n casă. Miroase a destul și a oameni strânși în jurul farfuriilor, miroase a râs și a povești. Miroase a amintiri.

De dor, de poftă și de amintiri am încercat să reproduc turtele bunicii.  Am pus în 500 gr făină, 340 ml apă caldă cu 7 gr drojdie și un praf de sare. Mi-am frământat în bol amintirile (aici mă dau și eu rotundă într-un limbaj de lemn, că de fapt eu am frământat cocă) și am lăsat la dospit o oră. La final, le-am copt în grătarul încins, ca să aducă mai mult a miros de lemn. Le-am mâncat atunci fierbinți cu chifteluțe calde din carne de curcan, de data aceasta, cu roșii proaspete și cu gust de început de vară și cu picioarele în iarbă verde.

A fost o masă îndestulătoare, cu amintiri și cu râs și voie bună. Chiar dacă avem amintiri diferite, avem lucruri în comun: toți am fost copiii și am avut bunici, iar cei mai  mulți din generația mea cred că și-au petrecut foarte mult timp acasă la bunici și mai ales la țară.

Într-un ștergar curat împăturea bunica turtele astea și a doua zi la câmp le mâncam tot proaspete sub umbra căruței. Noi le-am împăturit în stomac și le-am savurat cu un pahar cu vin.

Să vă fie de bine!

Am trecut de la urgență la alertă și am sărit în relaxare. Prea relaxare.

După mai bine de două luni am intrat într-un supermarket pentru ceva cumpărături. Deși am trecut la starea de alertă și încă nu se instituise ca obligativitate legală purtarea de mască în spațiul public închis, am intrat totuși în magazin echipată corespunzător și anume cu mănuși în mâini și mască așezată de pe nas până sub bărbie. Am ținut să precizez acest aspect pentru că odată intrată în magazin, așa repede m-am grăbit să ies, chiar dacă în mare parte nu prea mai știam care pe unde mai sunt așezate. În magazin mănuși aveam doar eu și angajații magazinului. Erau foarte mulți oameni fără urmă de mască. Era chiar o clientă la casă care atât se mângâia pe față și se trăgea de buze de zici că ținea acolo vreo comoară sau ceva de genul. Pe lângă cei fără mască, mai erau și cei care țineau masca sub bărbie, că doar de aia o folosești, ca să țină loc de colier. Și vin cei din urmă care țin masca doar pe gură, nu și pe nas.

Atât s-a bătut apa în piuă peste tot despre modul în care este corect să folosim măștile încât am ajuns să și visez noaptea. Peste tot circulă informația asta, de la tv, radio, net, afișe și în curând cred că se vor face și seminarii despre modul în care trebuie să purtăm masca. Și cu toate acestea oamenii nu sunt convinși. Nu spune nimeni că este ușor. Este greu de respirat cu masca pe față, se aburesc și ochelarii uneori, este incomodă, deranjează, simți umiditatea de sub mască. Însă, este necesară și ne ajută în lupta cu acest virus.

Evident, erau și oameni care țineau cont de indicații și foloseau masca în mod corect, însă la cât de vizitat era magazinul în acel moment, ponderea nu era favorabilă celor care purtau corect o mască.

Din punctul meu de vedere, dacă oamenii par a fi inconștienți, cred că ar trebui să revină magazinelor rolul de verificator de client conștient: nu ai mască, nu intri, cum de altfel am și înțeles că se întâmplă deja pe la unele magazine. Toate ar trebui să preia acest model, mai ales că acum și știm clar ca e obligatoriu.

Eu am mai zis pe aici ca mi-e că ne relaxăm prea tare când vom ieși din starea de urgență și dacă speram să mă înșel, acum e clar că suntem cam relaxați. Încă mai mizez că acest virus se va topi sub arșița verii, că e clar că pe oameni nu te poți baza.